Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Många jobbar nog på slentrian"

Publicerad: 15 Januari 2011, 05:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Efter fyra år som lämnade Pär Henriksson sitt jobb som kommunikationschef på Moderaterna. I veckan stod det klart att han går tillbaka som seniorkonsult på JKL. För dagensmedia.se berättar han varför.


- Jag bestämde ganska snabbt efter valet att jag ville göra något annat och jag visste att jag ville jobba som konsult igen, säger Pär Henriksson.

Att gå tillbaka till JKL såg Pär Henriksson som naturligt.

- Det är enligt mig den vassaste byrån i Sverige, säger han.

Pär Henriksson säger att tiden hos Moderaterna har varit väldigt rolig och att han lärt sig mycket både om sig själv och om branschen. Han menar dock att fyra år till inte var aktuellt.

- Fyra år är en ganska lång tid och jobbar man för ett politiskt parti måste man nästan jobba en hel mandatperiod. Även om jag tyckt att jobbet var väldigt roligt så är jag inte säker på att jag skulle tycka det efter fyra år till, säger han.

Han säger dock att fler borde jobba i ett politiskt parti då det är väldigt lärorikt för alla som jobbar med kommunikation.

- De är få kommunikationsjobb som innebär ständig bevakning. Alla medier kan skriva om politik på ett eller annat sätt. Det innebär att man är mediebevakad dygnet runt och det kan vara väldigt nyttigt att vara med om.

Många säger att kommunikationen från de politiska partierna bara är ett skal, men Pär Henriksson menar att det inte alls stämmer.

- Man måste förändra från kärnan, alltså göra en politisk förändring först. Man måste ha ett genuint intresse av politik för att jobba i ett politiskt parti, man måste vilja förändra samhället, säger han.

En av de saker som Pär Henriksson tar med sig från arbetet hos moderaterna är kunskaper om hur man hanterar ett etablerat varumärke i förändring. Han konstaterar att förutsättningarna för opinionsförändring ser annorlunda ut i Sverige idag än det gjort tidigare.

- Fler är villiga att ändra sina vanor och till exempel byta parti idag än tidigare och det är något som märkts i valet.

Han avslutade sin karriär hos moderaterna i slutet av november och sedan dess har han varit ledig.

- En valrörelse tar tid och jag har inte haft så mycket tid för varken familj eller bostad. Nu har jag passat på att ta igen det, att bara vara hemma. Jag har rensat vinden och garderober. Vi har också varit på skidsemester, säger Pär Henriksson.

Han har också använt tiden för reflektioner över de senaste fyra åren.

- Jag tror att många går runt och bär på mycket kunskap och det är viktigt att ta sig tid ibland och reflektera över vad man har lärt sig, säger han.

I måndags återvände Pär Henriksson till JKL som seniorkonsult och har redan börjat jobba med olika kunder.

- Det som är roligast med att jobba som konsult är att man kan arbeta med flera kunder parallellt och ta med sig lärdomar från varje jobb, säger han.

Det han tar med sig från jobbet hos moderaterna är kunskapen om modern opinionsbildning.

- Det jag har lärt mig är att man ska arbeta mot tydliga mål. Många jobbar nog tyvärr på slentrian. Jag tror vi går mot en period då företagen vi arbetar med vill ha tydliga mätningar och det är något jag lärt mig hos moderaterna, säger Pär Henriksson.

Vilket är ditt drömuppdrag?

- Jag har haft mitt drömuppdrag hos moderaterna där vi fick så bra resultat men det vore kul att jobba med ett stort välkänt företag, eller en organisation, som är i behov av varumärkesförändring, säger Pär Henriksson.

Pär Henriksson

Ålder: 36 år

Familj: Min fru Katarina och två lånehundar

Bor: Odenplan

Dold talang: Jag är ganska bra på modern amerikans litteratur faktiskt. Om jag inte skulle jobba med kommunikation skulle jag nog bli litteraturvetare.

Favoritmedier: Förutom Dagens Media då? Jag har en ganska bred mediebevakning, jag läser alla stora morgontidningar, läser det mesta inom branschpressen och en del utomlandspress. Det är något man får med sig efter att ha jobbat hos moderaterna: man har en ganska bred omvärldsbevakning.

Medievanor: Varje morgon läser jag alla stora morgontidningar, jag läser båda kvällstidningarna och på eftermiddagen läser jag National Times, Washington Post och New York Times på nätet.

Marie Larsson

dagensmedia.redaktion@almamedia.fi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.