Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lotteriinspektionen vägrar ge upp kampen om spelreklamen

Publicerad: 5 Februari 2008, 13:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Lotteriinspektionen tar Högsta domstolens beslut i kvällstidningstvisten i dag med ro. Myndigheten tänker fortsätta sitt korståg mot de svenska medier som publicerar utländska spelannonser.


Lotteriinspektionen har under hösten 2007 genomfört en stor granskning av de svenska medieföretagen.

I slutet av oktober hade närmare 150 fall av - enligt inspektionen - olaglig spelannonsering polisanmälts. Och antalet anmälningar bara fortsätter att öka.

Samtidigt pågår rättsbråk där Expressen och Aftonbladet anklagas för att ha publicerat illegala annonser. Båda tidningarna har tidigare fällts i tingsrätten.

Dagens beslut av Högsta domstolen att ge kvällstidningarna rätt till prövning i hovrätten förändrar inget, enligt Håkan Hallstedt, chefsjurist på Lotteriinspektionen.

- Vi har inga direkta åsikter om det där. Processen hade kunnat kortats ner, men nu får det bli en prövning i hovrätten. Nu får vi se hur den utfaller, säger han.

Lotteriinspektionen tycker att den svenska lagtexten är tydlig.

- Lagen är inte ändrad, utan det är samma lagstiftning som gäller sedan tidigare. Och den har lett till fällande domar.

- Nu får vi se hur den här prövningen utfaller. Efter det får vi överväga om huruvida det är lönt att fortsätta med anmälningarna. Men det är en hovrätt som ska säga sitt först.

Ger ni upp kampen om hovrätten kommer till ett annat beslut än tingsrätten?

- Först får vi se hur de motiverar sin dom. Sedan är det riksåklagaren som bestämmer om man ska begära prövning ytterligare ett varv, i högsta domstolen. Det är en lång väg kvar.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.