Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Leverantörer startar sajt för att anmäla alkoholreklam

Publicerad: 12 Februari 2008, 07:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Sveriges Bryggerier, Sprit- och Vinleverantörsföreningen och Sveriges Annonsörer går ihop och lanserar en sajt där konsumenter ska kunna anmäla alkoholreklam.


Sedan 2006 finns en alkolholgranskningsman dit konsumenter kan anmäla alkoholreklam, som Sveriges Bryggerier och Sprit- och Vinleverantörsföreningen står bakom.

- Det är inte många som vet att det går att anmäla alkoholreklam så vi kände att vi startar en sajt för att få det allmänt känt, säger Cathrine Andersson, informationschef på Sveriges Bryggerier.

Föreningarna och Sveriges Annonsörer ska länka till alkoholgranskningsmannen.se från sina sajter. Även Marknadsetiska rådet ska länka till den för att få konsumenterna att hitta dit. Alkoholgranskningsmannen ska på sikt inordnas under Sveriges Annonsörers reklamombudsman.

Våren 2006 gick Sveriges Bryggerier, Sprit- och Vinleverantörsföreningen och Sveriges Annonsörer ut med en rekommendation om hur föreningarnas medlemmar ska tolka alkohollagen, med instruktioner för hur, när och var alkoholreklam får förekomma.

- Vi har tagit ett beslut om att vi inte vill ha reklam på marknaden som inte uppfyller alkohollagen. I stället för att göra dålig reklam som inte gynnar någon är det bättre att utbilda medlemmarna att göra reklam som följer lagen.

Alkoholgranskningsmannen kan utdöma böter upp till 500.000 kronor. Cathrine Andersson räknar med att antalet anmälningar kommer att öka.

- Men vi hoppas så klart att medlemmarna ska följa rekommendationen så att vi inte får in några anmälningar.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.