Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lesbisk chef förlorade i rätten

Publicerad: 9 juni 2009, 12:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Johanna Korhonen, som hävdade att hon petades från chefredaktörsjobbet på grund av sin sexuella läggning, förlorade i rätten. "Jag är helt chockad. Vi kommer att överklaga domen", säger hon till Hufvudstadsbladet.


Johanna Korhonen skulle bli chefredaktör för Alma Medias tidning Lapin Kansa. Men innan hon hann tillträda fick hon beskedet att hon inte var välkommen, då ledningen inte längre hade förtroende för henne.

Johanna Korhonen var övertygad om att det var hennes förhållande med en annan kvinna som låg bakom petningen och drog Alma Media till domstol. Hon krävde skadestånd på 230.000 euro för diskriminiering. Istället tvingas hon nu, enligt Hufvudstadsbladet, betala rättegångskostnader på 8.000 euro, efter att ha förlorat i tingsrätten.

Det avgörande för domen var, enligt tingsrätten, inte Alma Medias missuppfattning om Johanna Korhonens sexuella läggning.

Istället ska Johanna Korhonen ha avslöjat utnämningen till chefredaktör till en konkurrerande tidning, innan utnämningen offentliggjorts.

- Domen kom som en chock. Om det här inte är diskriminering, så vad är det då? Det känns som om allt jag sagt har saknat värde, säger Johanna Korhonen till Hufvudstadsbladet.

Hon ska överklaga domen till hovrätten.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.