Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Leijonborgs mediepaket: sälj Boxer

Publicerad: 23 Januari 2007, 07:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Utbildningsminister Lars Leijonborg lägger fram ett mediepolitiskt paket på DN Debatt idag. Folkpartiledaren skriver att punkterna i fp-paketet "skulle kunna ligga till grund för en alliansuppgörelse om mediepolitiken".


Under parollen "frihet, mångfald och kvalitet" presenterar Lars Leijonborg åtta förslag:

1. Värna public service genom att behålla SVT och SR som separata bolag. Radion förlorar på att slås samman med tv. I utbudet ska staten ännu mer betona sådant som är mindre vanligt förekommande på de kommersiella tv-kanalerna, exempelvis folkbildning och funktionshindrades behov.

2. Behåll licensfinansieringen så länge den fungerar.

3. Sälj Boxer. "En statsägd aktör som också har myndighetsliknande uppgifter får en orimlig ställning gentemot sina privata konkurrenter", skriver Leijonborg.

4. Starta en kvalitetsfond med medel från försäljningen av Boxer och upplåtelsen av frigjort frekvensutrymme. Pengarna skulle användas till kvalitetsproduktion av radio- och tv-program.

5. Starta en rikstäckande, reklamfinansierad radiokanal med en nyhetsredaktion. Nyhetsredaktionen ska konkurrera med Ekot.

6. Bjud ut huvuddelen av det eterutrymme som frigörs när det analoga tv-nätet släcks nästa år på auktion.

7. Avveckla presstödet - och reklamskatten.

8. Subventionera bredbandsutbyggnaden i glesbygd.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.