Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lars Ohly inför valet: "Jag är den bästa kulturminister Sverige aldrig haft"

Publicerad: 13 September 2014, 05:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Han pekas ut som en möjlig kulturminister i en rödgrön regering. Själv ser den tidigare vänsterledaren Lars Ohly uppdraget som ett "drömjobb", men tror att alltför många omständigheter måste klaffa för att han ska efterträda Lena Adelsohn Liljeroth.


Ämnen i artikeln:

nyvalVänsterpartiet

Förra gången hette förhandsalternativen bland annat Peter Örn, Cecilia Wikström, Mats Johansson, Jöran Hägglund och givetvis även Lena Adelsohn Liljeroth (M), som till slut utsågs till kulturminister, vilket även inkluderar mediefrågorna.

Inför valet imorgon har de rödgröna ett knappt övertag, enligt opinionsundersökningarna. Vid ett maktskifte och en regering ledd av Stefan Löfven finns i dag ingen självklart kandidat till kulturministerposten. I dagsläget spekuleras det kring ett tiotal namn. Ett av dem är den förre partiledaren för Vänsterpartiet som idag sitter i riksdagens kulturutskott – Lars Ohly. Han har till skillnad från många andra uttryckligen sagt att han vill ha kulturministerposten.

– Ett drömjobb, det skulle vara otroligt kul att försöka vända den kulturpolitik som nu bedrivits i åtta år. Men det är nog inte aktuellt, tyvärr, säger han till Dagens Media.

Varför?

– Det är så många pusselbitar som måste falla på plats. Först måste de rödgröna vinna valet. Sen måste vänstern bjudas in och samtidigt vara intresserad av att delta i regeringsförhandlingar. Jag kan till exempel inte sätta mig i en regering som inte prioriterar kulturen. Nästa steg är sen att hitta ministrar från de olika partierna. Där tar man hänsyn till könsfördelning, klass, etnicitet och så vidare. Det är en massa led framåt som måste stämma för mig. Så det lutar nog åt att jag fortsätter vara den bästa kulturminister Sverige aldrig haft.

Några av de andra rödgröna namnen som luftats i kulturministerspekulationerna är Anders Wallner (MP), Mehmet Kaplan (MP), Peter Eriksson (MP), Håkan Juholt (S) och Gunilla C Carlsson (S).

– Det är flera bra namn, det går inte att utesluta några av dem, säger Lars Ohly, som dock poängterar att Juholt sannolikt är den minst troliga.

– Hans kulturpolitiska intresse är mycket gott. Han har suttit som suppleant i kulturutskottet, där är jag lite besviken på honom. Han har inte varit aktiv och tagit debatter.

Mediepolitiken följer med i kulturministerns portfölj. Men mediefrågorna är ofta styvmoderligt behandlade av partierna centralt, säger Ohly.

– Vi står inför några stora utmaningar. Digitala mediers möjlighet att överleva, samtidigt som pappret finns kvar. Det digitala måste få börja kosta. Och pappret måste börja gå med vinst. Lönsamheten är inte hög även om vissa mediehus tjänar bra med pengar. Jag håller helt med alla som säger att detta är större än en och annan tidnings överlevnad. Det handlar om demokrati. På så sätt är mediepolitiken helt grundläggande, säger Lars Ohly.

Den andra frågan som han snarast vill avhandla som kulturminister är finansieringen av public service. I och med sommarens dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som slagit fast att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare, är hela finansieringssystemet i gungning.

45 000 licensbetalare avanmälde sitt tv-innehav efter domen, enligt Nyhetsbyrån Siren.

– I och med domen kommer vi i framtiden inte kunna få in tillräckligt mycket pengar för att public service ska kunna fortsätta leva. Min utgångspunkt är att public service ska stärkas. Där skulle jag snabbt tillsätta en utredning om jag var minister.

I Dagens Medias enkät om mediepolitiska frågor som riksdagspartierna svarat på säger många partier att frågor som reklamskatt och digitalmoms är lågt prioriterade.

– Det är sorgligt, det är frågor som inte är svåra att förstå. Jag tycker att man i digitalmomsfrågan ska följa Frankrikes exempel och strunta i EU:s regler, det skulle bara krävas lite mod. Sen hamnar vi sannolikt i EU-domstolen, men det får vi ta. Det är horribelt att det inte är samma momssatser mellan till exempel böcker och e-böcker, säger Ohly.

Att de kulturpolitiska frågorna inte får fäste i partiet centralt märks tydligt nu i valdebatten, enligt Ohly.

– Man ser att kulturpolitiken försöker göra intåg i valdebatten, men det blir inte särskilt tunga eller stora frågor. De försvinner i valrörelsen, och den prioriteringen följer med sen när man ska sätta en budget.

Lars Ohly tycker att fler av partiernas kulturpolitiska talespersoner borde agera som Bengt Göransson, som var kulturminister under Olof Palmes regeringstid. Enligt Kjell-Olof Feldts memoarer tackade Göransson ja till uppdraget som ansvarig för kulturfrågorna med brasklappen att anslaget till kulturpolitiken ökade för varje år. Vilket Palme gick med på.

Ohlys krav är inspirerad Göranssons resonemang, han vill att 1 procent av statsbudgeten går till kulturen. I nuläget är den siffran 0,8 procent.

– Differensen mellan de två procentsatserna innebär 1,7 miljarder säger Ohly.

1998 till 2006 regerade Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De två mindre partierna fick då inga ministerposter. Man var inte redo för statsrådsuppdrag då, men det är man nu, säger Ohly.

– Nu är vi ett regeringsparti i våra egna ögon. Jonas (Sjöstedt) har sagt tydligt att en förutsättning för samarbete är att vi är med och bildar regering.

Frågan är om en sådan regering kommer att innehålla en 57-årig tågvärd från Spånga som håller på Liverpool FC.

Här är Lars Ohlys lördagslista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:4eZ75gfslx6bHZ5nSTQnWE" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Lars Ohly

Född 1957 i Spånga.

Började 1976 arbeta på SJ.

1978 gick han med i Kommunistisk ungdom, 1979 i Vänsterpartiet kommunisterna.

Vänsterpartiets partisekreterare mellan 1994 och 2000.

Sedan 1998 är han riksdagsledamot.

Partiledare för V mellan 2004 och 2012.

2010 fick han pris som "Årets republikan" av Republikanska föreningen.

Februari 2012 utsåg V Ohly till kulturpolitisk talesperson.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

nyvalVänsterpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.