Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lars Lagerbäck: "Vad är det för jävla dumma frågor?

Publicerad: 8 juni 2009, 06:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Fotbollslandslagets förbundskapten Lars Lagerbäck skällde ut Sportbladets reporter Robert Laul efter lördagens förlust mot Danmark. "Oproffsigt", säger Robert Laul.


Lars Lagerbäck. Strax efter att domaren blåst av VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark fick Henrik Larsson besked att hans yngre bror hittats död.

När förbundskaptenen Lars Lagerbäck kom till presskonferensen kände redan de flesta journalisterna till vad som hänt.

- Som jag förstått det vet ni om att Henrik Larsson haft ett dödsfall i familjen. Det är dubbla anledningar till att det är ganska tystlåtet där borta (i omklädningsrummet) så det känns inte så jätteviktigt att prata fotboll men jag tar gärna några frågor, sa Lars Lagerbäck, enligt Aftonbladet.

Därefter ställer Aftonbladets reporter Robert Laul frågan om när landslagsledningen nåddes av beskedet om Henrik Larssons bror.

- Det tycker jag inte att du har ett dugg med att göra. Det är en helt privat sak om inte Henrik vill något annat, svarade förbundskaptenen, enligt Robert Laul.

På frågan hur han resonerade när han lät Henrik Larsson spela löd svaret:

- Han var kvalificerad att spela. Vad är det för jävla dumma frågor?

Även nästa fråga, om Lars Lagerbäcks framtid på posten, fick ett syrligt svar, enligt Robert Laul.

- Vad som definieras som utveckling kan du och jag diskuteras. Vi befinner oss väl antagligen på väldigt olika planeter när det gäller fotboll.

Robert Laul:

- Det var ingen som begrep varför han sa så, men han var uppenbarligen inte i balans. Det är fel sammanhang att börja svära och gapa, det var ett hemskt besked men det var befogade frågor.

Han får medhåll från sin kollega Jennifer Wegerup, som skriver om händelsen i sin blogg:

"Det är en sak att vara i affekt över såväl matchen som Larsson förlust som vi alla beklagar. Men inte att svara med svordomar och att vara oprofessionell. Vi frågade inte personliga frågor som vad släktingen dog av, om Henke grät etc, inget sådant. Att få veta om landslagsledningen och Larsson kände till vad som hänt före matchen var en motiverad fråga däremot".

Efter incidenten var journalisterna passiva, skriver hon:

"Annars var det skrämmande tyst bland kollegorna runt omkring från andra medier, ingen verkade vilja ställa berättigade frågor efter att Sverige kan ha missat VM: Det handlar inte om att vi ska slå oss för bröstet men när man jobbat med att granska makten får man inte låta sig skrämmas av maktspråk, då sviker man läsarna".

Relationen mellan landslaget och pressen har varit ansträngd sedan länge. Storstjärnan Zlatan Ibramimovic bojkottade Aftonbladet i flera års tid och enligt boken "Zlatan är Zlatan" ska han en gång ha sagt till Robert Laul:

- Laul, jag ska berätta en sak. Alla i landslaget hatar dig. Och det gör förbundskaptenerna också.

Men Robert Laul vill tona ned motsättningarna.

- Jag tycker inte det har varit några problem, säger han.

Dagensmedia.se har sökt landslagets presschef Thomas Saleteg.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.