Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedelsbolag ilsknartill på Dagens Industri

Publicerad: 25 Augusti 2008, 08:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

I torsdags pekade Dagens Industri ut läkemedelsbolaget Meda som Stockholmsbörsens mest underanalyserade bolag. "Det är olyckligt att DI inte kan ta reda på fakta", säger Anders Larnholt, chef för investarfrågor på Meda.


Artikeln i DI pekar ut Meda som ett av de bolag som förlorat flest analytiker som följer bolaget. Enligt tidningen har Meda tappat fyra av åtta analytiker under året. I artikeln skriver artikelförfattaren att en handlare som inte längre har kvar en produkt i sortimentet betyder att den säljer dåligt och att samma grundregler gäller för aktiemarknaden. En aktie som åker ut från flera mäklarfirmor kan tolkas som mindre intressant.

- Uppgifterna stämmer inte alls, vi har under året gått från åtta analytiker till minst elva, säger Anders Larnholt på Meda.

Med anledning av artikeln skickade företaget i fredags ut en pressrelease för att dementera uppgifterna.

- Det finns ju inte så många affärstidningar i det här landet och vi ansåg att det var på plats att klargöra fakta. Jag vill inte kommentera mer vad det här innebär för oss men det är väldigt beklagligt att DI inte tar reda på fakta och inte heller kontaktar oss inför en sådan här artikel.

Siffrorna i artikeln bygger på databasen Factset.

- Det är en leverantör som aldrig har orsakat problem förut. Man kan absolut vara av åsikten att vi borde ha kollat upp siffrorna, men det här handlade om en körning på 100 bolag och det hade varit svårt att kolla upp alla siffrorna, säger Henrik Westman, redaktör för DIs analysredaktion.

Han påpekar också att Meda fick ett förtydligande i fredagens upplaga av DI.

- Vi följer givetvis samma regler som alla redaktioner gör, skriver vi saker som inte stämmer korrigerar vi givetvis detta. Meda kontaktade reportern och vad jag vet är de överens. För vår del är det här utagerat.

DI har en position på den svenska finansmarknaden som innebär en hel del makt, är det ofta företag hör av sig till er och är upprörda över sådant ni skrivit?

- Jag kan bara tala för den delen jag är redaktör för, men visst händer det. Och det är nog bra, det vore värre om inget av de vi skrev berörde.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.