Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare stämmer Aftonbladet

Publicerad: 2 Januari 2009, 13:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

En tysk läkare har stämt Aftonbladet.ses chefredaktör Kalle Jungkvist och tidningens förre chefredaktör Anders Gerdin för grovt förtal. Inom tio dagar ska tidningen svara tingsrätten.


Den 15 september 2007 publicerade Aftonbladet och dess nätupplaga en artikel med rubriken "Han tog mig på brösten". I artikeln intervjuas en kvinna som uppger att en tysk läkare, som har en klinik i Enköping, utsatt henne för sexuellt ofredande i samband med en undersökning för en whiplash-skada.

Läkaren ska också ha trakasserat henne med telefonsamtal. Enligt Aftonbladets artikel skulle kvinnan ha polisanmält händelsen men förundersökningen lades ned eftersom övergreppen skedde i Tyskland. Läkaren namnges inte, men i artikeln står det att han är avstängd efter att en patient dog i samband med en operation.

Artikeln innehåller osanna uppgifter, enligt läkaren, som nu drar Aftonbladet inför domstol. Läkaren menar att artikeln dessutom innehåller flera uppgifter som gör det lätt att identifiera honom.

Läkaren har också stämt ansvarige utgivare för sajten Whiplashgruppen, som publicerat uppgifterna och intervjuat kvinnan.

De tilltalade ska dömas för grovt förtal alternativt förtal samt betala 150.000 kronor vardera i solidariskt skadestånd, enligt läkaren. Dessutom kan det bli tal om ytterligare krav på ersättningar, för den ekonomiska skadan som Aftonbladets artiklar orsakat, skriver läkaren i stämningsansökan.

Aftonbladet har nu fått anstånd till den 10 januari med att lämna in ett yttrande.

Kalle Ljungkvist:

- Jag vill inte uttala mig om pågående rättsfall.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.