Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare kritiseras för Volts reklamfilm för Bamyl

Publicerad: 22 Januari 2007, 15:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Trots att det är förbjudet enligt de etiska reglerna gör läkaren Ulrika Frosteman reklam för värktabletten bamyl - och får skarp kritik av Läkarförbundet.- Det var ingen som berättade att det inte var tillåtet, säger hon.


I den kritiserade reklamfilmen - som producerats av reklambyrån Volt - kommer Ulrika Frosteman gående i en sjukhuskorridor, hon presenterar sig som läkare och uppmanar tittarna att använda värktabletten Bamyl.

Enligt Läkarförbundets etiska regler är det inte tillåtet.

- Nej, det är oerhört viktigt som läkare att ha en hög trovärdighet, därför är det inte tillåtet att göra reklam för ett enskilt läkemedel, säger Thomas Flodin, ordförande för Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Reklamfilmen skulle ha fortsatt sändas - men nu kommer Ulrika Frosteman begära att den stoppas.

- Min karriär som läkare går förstås i första hand, även om jag tycker att det är en storm i ett vattenglas. Jag förstår faktiskt inte vad som skulle vara så fel med att göra reklam för den här värktabletten, det är ett receptfritt läkemedel som faktiskt är bra, säger hon.

Hur gick det till när du fick erbjudandet att delta i reklamfilmen?

- Jag bor granne med grundarna av det här läkemedelsföretaget, och de tyckte att jag var snygg och frågade mig om jag ville vara med i deras reklamfilm, jag tyckte det var en kul grej.

Inte heller reklambyrån Volt, som producerade reklamfilmen, kände till att det var förbjudet för läkare att göra reklam för enskilda läkemedel.

- Nej, det visste jag faktiskt inte. Men jag vill egentligen inte prata alls om det här, säger Henrik Stampe på Volt.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.