Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökNyheter

Lågt förtroende för facken

Publicerad: 26 April 2012, 04:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:24

Fackförbunden placerar sig i botten i förtroendeligan, enligt årets SOM-undersökning. "Det är allvarligt", säger Marie Linder, kommunikationschef Landsorganisationen.


Ämnen i artikeln:

SJFLOSvenska Journalistförbundet

I listan över förtroendet för samhällsinstitutioner, som SOM-institutet presenterar, ligger fackförbunden i botten. Så lite som 21 procent anser att de har mycket eller ganska stort förtroende för dem, i jämförelse med sjukvården som ligger i topp med 62 procent.

– Vi ska driva en faktabaserad opinionsbildning, där målgruppen styr vilket medie vi ska använda. Det kan vara sociala medier, traditionell annonsering, TV-och bioreklam kombinerat med att vi fortsätter med samtal på arbetsplatsen, säger Marie Linder.

Från LO:s håll satsar man även på en sommarjobbskampanj, som handlar om att stötta ungdomar när de kommer ut på arbetsmarknaden. De har också sedan ett år tillbaka åkt runt och lyssnat på vad unga vuxna har för syn på arbetsmarknaden och vad de ser som viktiga fackliga frågor.

På Svenska Journalistförbundet är man dock inte lika bekymrad över prognosen.

– Detta är inte ett akut problem för oss. Vi har inte upplevt det medlemsras som andra förbund gjort, säger Peter Skyhag, informationsstrateg Svenska Journalistförbundet.

Samtidigt säger Peter Skyhag att medlemsnyttan är deras viktigaste fråga som de arbetar hårt med. Förbundet kommunicerar främst genom sociala medier för att nå ut till sina medlemmar.

– Journalister är högt representerade på Twitter, så där är vi aktiva och får god respons. Många ställer sina frågor direkt dit, säger Peter Skyhag.

Klicka på bilden till höger för att se hela undersökningen.

Matilda Niang


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.