Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kvällsposten-reporter "förnedrad" under Louise-rättegång

Publicerad: 4 April 2008, 08:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

En reporter på tidningen Kvällsposten JO-anmäler en lagman vid länsrätten i Växjö och en säkerhetsansvarig på Sankt Sigfrids sjukhus. Reportern har reagerat på att han tvingades gå igenom en identitetskontroll då han skulle bevaka rättegången.


Före rättegången, som gällde fadern i det uppmärksammade Louise-fallet, beordrades reportern och fotografen från Kvällsposten att göra en inloggning.

"Jag protesterade och undrade när domstolen/sjukhuset börjat kolla och registrera identiteter på dem ur allmänheten vill närvara vid en förhandling. För att inte missa förhandlingen ställde jag och fotografen /…/ ändå upp på 'inloggningen', som jag upplevde väldigt förnedrande", skriver reportern i sin JO-anmälan.

Reportern och fotografen tvingades lägga sina presskort i en scanner. Domstolens personal ringde sedan till Kvällspostens redaktionschef för att försäkra sig om att de två personerna verkligen arbetade på tidningen.

"JO bör granska om det var rätt att avkräva legitimation av domstolsbesökare som önskade vara anonyma, om det var rätt att ringa tidningen och forska i vilka journalistiska uppdrag som utfördes, om det var rätt att förbjuda kameror i väntrummet", skriver reportern.

Han bedömer att de "hastigt påhittade säkerhetsåtgärderna" hade satts in för att "förvilla journalister och få dem att vända i stället för att bevaka ett av landets mest uppmärksammade rättsfall".

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.