Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kungen om medierna: "Frustrerande vrängningar"

Publicerad: 24 februari 2007, 12:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

Kungen är frustrerad över att ständigt missuppfattas i medierna. Och över att det han säger rycks ur sitt sammanhang.


FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Kung Carl XVI Gustaf talar ut i tidningen Situation Stockholm om den omfattande mediebevakningen som han utsätts för. Han tycker att det är jobbigt när det han säger till medierna missuppfattas.

- Det är väldigt frustrerande. Jag försöker förmedla en känsla, utan tanke eller baktanke, men det är lätt att missuppfatta en persons uttalanden. Det kan vi alla göra, och så vränger man till något sedan så att det inte är i sitt sammanhang. Det är lätt att rycka ut några enstaka ord, säger Kungen till Situation Stockholm.

Ett exempel är när han i februari 2004 lovordade öppenheten i diktaturen Brunei, och slog fast att sultaten och envåldshärskaren Hassanal Bolkiah har "en kolossal närhet till folket". Något som fick stor uppmärksamhet i medierna.

- Varje söndag efter besöket i moskén som de deltar vid, så har han (sultanen) en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sa Kungen till Expressen i samband med statsbesöket i Brunei.

Till Situation Stockholm förklarar nu Kungen att uttalandet i själva verket mer handlade om avståndet mellan kungen själv och det svenska folket.

- Det var det som jag försökte förmedla, men det blev fel ord, helt enkelt. Jag tycker trots allt att det av praktiska skäl är rätt svårt att ha en större personlig kontakt med många människor. Jag försöker dock, och i sportsmmanhang är det kanske allra enklast, säger Kungen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev