Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Kungen är helt rätt ute"

Publicerad: 8 Maj 2011, 04:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

Johan af Donners första offentliga framträdande, efterspelet från Usama bin Ladins död och kungen om Stieg Larssons författarskap. Det är vad som tas upp i veckans panel.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderFredrik Virtanen

Varje söndag ber Dagensmedia.se tre branschprofiler att summera veckan som gått – och blicka framåt.

Fredrik Virtanen, journalist på Aftonbladet:

Vad har varit veckans snackis?

 – Om vi bortser från Usama, som givetvis är snackisen, så är det kungahusets uttalande om deckare och Sverige-bilden i exempelvis Stieg Larssons böcker. Kungen har fått utstå spott och spe för att han inte känner igen sig men jag tycker att farbror kungen har rätt. Alla vet ju att internationella medier har gjort knäck på vinkeln ”Sverige, bakom ytan på deckarundret”. Jag tycker att kungen är helt rätt ute.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Det vore rätt skönt som gammelmurvel att läsa om ett rejält trendbrott i mediekonsumtion. Att folk av någon anledning börjar lägga ner Iphones och datorer och istället börjar använda papper igen. Tänk vilken briljant uppfinning tidningen och boken hade varit om de kommit idag, det går inte att läsa en Ipad i solen.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, konsult på Kreab Gavin Anderson och fd. presschef på hovet:

Vad har varit veckans snackis?

– Veckans nyhet har ju naturligtvis varit Usama bin Ladin, men det är inte riktigt en snackis utan det är lite för stort. Snackisen har varit Johan af Donner som gjorde sitt första offentliga framträdande i veckan på ett seminarie där jag själv var på plats för att tala.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag är oerhört intresserad av vad som händer i Mellanöstern och det blir ju rätt och slätt så att när någonting inte längre är en förstasidenyhet så glömmer man gärna bort det. Nästa vecka skulle jag gärna vilja läsa mer om vad som händer i Libyen och att det lyfts upp igen i medierna. Det som händer bakom kulisserna i den arabiska våren kan man säga.

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten:

Vad har varit veckans snackis?

– Snackisen är inte rätt ord, men det stora är ju avrättningen av Usama bin Ladin. Den diskussionen har nu under de sista dagarna börjat bli ganska allvarsam och lett till att president Obamas ryktbarhet sjunkit i många européers ögon. Han har ju agerat lite konstigt med att berätta om vad som hänt och om själva förfarandet, om hur det egentligen gick till.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag vill läsa om samma sak faktiskt. Jag vill se en ordentlig diskussion där de olika regeringscheferna ska svara på allvar om hur de ser på det som den amerikanska armén gjort. Det är dags att ställa frågan igen. Vad säger Fredrik Reinfeldt om det som hänt? Är folkrätt någonting att bry sig om? Jag tycker man kan gå ett varv till över hela den partipolitiska linjen och ställa frågan igen. Inte bara i Sverige utan även i omvärlden.

Stephan Drenzel

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.