Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kulturministern sjösätter presstödsslakt

Publicerad: 4 April 2008, 09:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

På Svenska Dagbladets debattsida presenterar Lena Adelsohn Liljeroth regeringens förslag om förändringar av presstödet, som ska upp i riksdagen i höst. Som väntat innebär det ett hårt slag mot SvD och Skånska Dagbladet. - Vi står definitivt inte bakom det här, säger s-riksdagskvinnan Helene Petersson till Dagens Media.


Dagens Media har i flera artiklar skrivit om bråket om presstödet, som i dag uppgår till en halv miljard kronor.

EU-kommissionen har kritiserat det svenska systemet, som funnits sedan 1970-talet.

Regeringen har länge filat på en förändring. Tidigare i år träffade alliansen en överenskommelse, vilket rörde upp känslorna hos oppositionen. Socialdemokraten Helene Petersson KU-anmälde kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth eftersom partiet kände sig vilselett.

På SvDs debattsida presenterar Lena Adelsohn Liljeroth i dag regeringens förslag. Presstödet ska, som väntat, minska kraftigt, för SvD och Skånskan. Minskningen ska ske under en femårsperiod. Samtidigt ska driftstödet höjas med 10 procent till maximala 17 miljoner kronor per år.

"Inte minst innebär de nya reglerna bättre drivkrafter för fådagarstidningarna, tidningar som kommer ut en till två gånger i veckan, att höja upplagan och öka utgivningstakten", skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

För SvD och Skånskan, de så kallade andratidningarna, ser det alltså värre ut. Deras produktionsstöd slopas helt. Därmed rasar SvDs totala stöd från cirka 65 miljoner kronor till 17.

Regeringen vill att det nya systemet ska sjösättas den 1 januari 2009.

"Alternativet hade varit att inte ta hänsyn till kommissionens synpunkter, en hållning som socialdemokraterna förespråkar. Det hade varit en riskfylld och osäker strategi - om utgångspunkten är att presstödet bör bevaras", skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Dagens Media talade med SvDs informationschef Björn Hygstedt i slutet av mars.

- Det är klart att det blir ett avbräck för oss, men vi har överlevt värre - kriser än det här. Vi måste helt enkelt sänka kostnaderna och öka intäkterna. Vi har naturligtvis planer för hur vi gör det, men dem vi vill behålla för oss själva, sa han då.

Socialdemokraten Helene Petersson är kritisk till kulturministerns utspel.

- Vi har inte funnit stöd i någon av de regelverk som finns mellan Sverige och EU-kommissionen att vi måste plocka bort storsstadsstödet. Och så länge vi inte har bevis för att EU-kommissionen kan tvinga oss att plocka bort storstadsstödet anser vi inte hella att vi ska göra det. Vi står definitivt inte bakom det här, säger hon.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.