Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

KU friar Mats Odell

Publicerad: 22 Augusti 2008, 11:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell kringgick lagen om offentlig upphandling när han lät investmentbankerna som bistår regeringen vid utförsäljningarna av statliga bolag upphandla pr-tjänster. Det ansåg oppositionen, som KU-anmälde Odell. Men utskottet friar ministern.


I sitt arbete med att sälja ut statliga bolag anlitar regeringen ett flertal investmentbanker som rådgivare. Dessutom tar regeringen hjälp av pr-byråer.

Men istället för att upphandla pr-tjänsterna själv valde Mats Odell att lägga ut uppdraget på investmentbankerna. Därmed blir upphandlingarna hemliga, samtidigt som en del byråer som har ramavtal med regeringen inte får vara med.

Socialdemokraten Kristina Zakrisson valde därför att anmäla Mats Odell till Konstitutionsutskottet, i september förra året.

"När investmentbankerna gör upphandlingen kan ingen kräva att få ta del av villkoren på samma sätt som sker när regeringen gör upphandlingarna. Det är anmärkningsvärt att regeringen medvetet väljer att snedvrida konkurrensen och frångå offentlighetsprincipen i detta ärende", skrev hon i sin anmälan.

Men Mats Odell, som kritiserades hårt av Riksrevisionen för förarbetet till utförsäljningarna, frias av KU.

"Det förhållandet att avtalen med investmentbankermedgav att bankerna anlitade kommunikationskonsulter som underleverantörer och att dessa skulle godkännas av Regeringskansliet kan enligt utskottets mening inte ses som ett kringgående av upphandlingslagens regler eftersom kommunikationskonsulternas uppdrag kan antas utgöra ett inslag i de aktuella finansiella tjänsterna", skriver KU.

Pr-byråerna som anlitats inkluderar Kreab och Prime.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.