Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kronofogden angriperPeter Settmans lånesajt

Publicerad: 26 Maj 2008, 09:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Tv-profilen och Baluba-ägaren Peter Settmans lånesajt Loanland får skarp kritik från Kronofogdemyndigheten. "Vi varnar för onödig skuldsättning som kommer av Loanlands upplägg", säger Jan Åkerlund.


Loanland.se har kallats för en "social bank" och Maria Groschopp, en av sajtens grundare, kom på fjärdeplats när tidningen Internet World utsåg årets entreprenörer. I mars köpte tv-profilen Peter Settman in sig i bolaget bakom sajten.

Men nu varnar kronofogden för Loanland.

- Vi varnar för en onödig skuldsättning. Man ska ha gudomligt god ekonomi om man ska klara av ett lån med de räntor som sajten erbjuder, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten.

Idéen bakom Loanland är enkel. Privatpersoner lånar via sajten ut pengar till varandra och räntan sätts individuellt mellan låntagare och långivare genom en auktion.

För närvarande är Lonalands snittränta för så kallade microlån 54,13 procent.

- Personerna som Loanland vänder sig till är de som inte kan få lån på annat sätt, de har i många fall betalningsanmärkningar, säger Jan Åkerlund.

Enligt Jan Åkerlund är Loanlands låneupplägg unikt i Sverige. Förutom problem med överskuldsättning ser han även stora finansiella risker för de som väljer att låna ut pengar via Loanland.

- Det är mycket riskabelt och det kan ta väldigt lång tid innan man får tillbaka pengarna.

Loanland tar inget ansvar för att utlånade pengar betalas tillbaka. Sajten rekommenderar sina borgenärer att sprida ut lånen för att minska risken för kreditförluster.

Loanland ägs av riskkapitalbolaget Firm Factory Network, där Peter Settman är en av tio delägare.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.