Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritiken mot SVT växer

Publicerad: 4 juni 2009, 04:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Strix styrelseordförande Robert Aschberg anklagar SVT för systematisk formatstöld. Nu träder fler produktionsbolag fram och berättar om liknande erfarenheter.


Aschberg, som gjorde sitt utspel på Aftonbladets debattsida, refererar till en undersökning som gjord av branschorganisationen Tv-producenterna, som visar att "nästan samtliga medlemsbolag har dyrköpta erfarenheter" av samarbetet med SVT.

Aschberg anser att SVT har stulit de populära formaten "Klass 9A" och "Var fan är mitt band".

Att bli av med en stor produktion kan innebära förlorade intäkter på tvåsiffriga miljonbelopp.

Titan finns bland de drabbade.

- Vi hade optioner på formatet "Vem tror du att du är?" som vi utan framgång försökte sälja in till SVT. När vi sedan släppte dem gick SVT in och tog dem själva, säger Titans vd, Thomas Hedberg.

En annan produktionsbolags-vd, som vill vara anonym, framför skarp kritik mot SVT som inköpare. Långa ledtider, luddiga direktiv och otydlig organisation är de största problemen.

- Det gör att man ibland går över huvudet på dem som egentligen ska sköta idéintaget och äventyrar relationen med dem. SVT har ambitionen att vara Sveriges bästa beställare men agerar som den sämsta, säger vd:n.

Mastiffs vd, Karin Hellström:

-Sveriges omkring 25 produktionsbolag har egentligen bara fyra kunder varav SVT är en. SVT är samtidigt ett av landets största produktionsbolag. Det kan bli lite klurigt när de sitter på två stolar.

Annie Wegelius, programdirektör för SVT:

- Vi har begått fel men vi har arbetat en längre tid för att åtgärda felen och rensa bort resterna från en gammal struktur.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.