Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot Thomas Mattssons hantering av Erfors-affären

Publicerad: 8 juni 2009, 12:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Expressens chefer var snabba med att ta avstånd från sin medarbetare Staffan Erfors. Ett agerande som nu får kritik från flera håll.


Det var i förra veckan som Realtid.se avslöjade att Expressens USA-korre Staffan Erfors har en personlig relation med Hells Angels ex-president Thomas Möller. Han skulle bland annat ha lånat ut sin lägenhet i Malmö till Thomas Möller, något som Staffan Erfors först förnekade.

Thomas Mattsson valde dock att kalla hem sin korrespondent. När det sedan visade sig att uppgifterna om lägenheten stämde valde tidningen, enligt den officiella versionen, att distansera sig från sin reporter.

Samtidigt som Staffan Erfors förberedde sig för hemresa gick Thomas Mattsson ut och berättade att Staffan Erfors gjort sig omöjlig på tidningen och att han skulle sluta. Detta skedde innan han hunnit träffa Staffan Erfors personligen.

Redan dagen efter gjorde Expressen ett nyhetsjobb om affären, med rubriken "Hur långt får en reporter gå egentligen?" där man jämförde händelsen och Staffan Erfors med andra journalister som hamnat i blåsväder, som TV4:s Anders Pihlblad och SVT:s Erik Fichtelius.

Även Olle Fors, fackklubbsordförande på Expressen, ställde sig bakom ledningens beslut och kallade det för "det enda rimliga". Det gjorde också Staffan Erfors efterträdare på Kvällsposten, som i den egna tidningen skriver att "en omdömesgill journalist känner var gränsen går och att inleda närmare personliga relationer med vissa personer är uteslutet".

Att Expressens ledning så snabbt gick ut och tog avstånd från sin reporter har väckt kritik. En av dem som sågar Thomas Mattssons hantering är Dagensmedia.ses bloggare Rolf van den Brink.

"Utan att ha tillgång till alla information, känns Expressens sparkning av USA-korren Staffan Erfors osmaklig", skriver han.

Att låna ut en lägenhet till en kriminell människa är knappast något som automatiskt borde leda till avsked, fortsätter Rolf van den Brink.

"Umgicks inte Robert Aschberg med den för dråp dömde Christer Pettersson? Firade inte Gert Fylking och Christer Pettersson jul tillsammans?"

Rolf van den Brink får medhåll från Olle Lidbom, som driver mediebloggen Vassa Eggen. Han är, likt van den Brink, "inte bekväm" med Expressens avskedande.

Thomas Mattsson:

- Rolf van den Brink konstaterar själv att han inte har tillgång till all information. Om den omvända situationen hade rått, att jag inte svarat på frågor från alla medier som hört av sig, så hade nog Rolf van den Brink skrivit en annan krönika och klagat på det istället.

Ligger det något annat skäl bakom uppsägningen än det som kommunicerats?

- Nej, det här är som vi har sagt. Det är en samlad bedömning av det som inträffat. Det är första gången som jag ser någon göra en annan bedömning än den som vi har gjort.

Agneta Lindblom Hulthén är ordförande i Journalistförbundet.

- Det är ju klart att det är bekymmersamt om man kommer för nära de man ska bevaka, säger hon.

Anser du att det här är ett skäl till uppsägning?

- Jag är så urtråkig så att jag måste säga att jag inte känner till alla detaljer och därför inte kan uttala mig. Vi begär av alla andra att man ska vara så öppen som möjligt och då måste vi inom medievärlden leva upp till det, även om det ibland finns privata omständigheter som omöjliggör det.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.