Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kortvuxna rasar mot SR-program

Publicerad: 3 April 2008, 06:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

Föreningen för kortvuxna JK-anmäler Sveriges Radio och P3-programmet Eru Edgy. "Det är absurt att SR medverkar till förlöjligande av människor med sådana medfödda skelettfel som kan leda till smärtor och operationer", skriver föreningen.


Programmet Eru Edgy - där Björn Gustafssons kompis Kodjo Akolor ingår i redaktionen - sände på påskaftonen ett fyra minuter långt inslag som, enligt Föreningen för kortvuxna, präglades av "osaklighet och rädsla".

Föreningen anser att programmets skämt om kortvuxna, eller dvärgar som de kallas i programmet, är helt oacceptabla.

Gunila Hyltén-Cavallius, ordförande i Föreningen för kortvuxna, skriver i sin anmälan till JK:

"Vi har svårt att se syftet med programmet. Humor är underbart, men om den medmänskliga omtanken som styr lagen saknas, utvecklas detta tvärtom till kränkning. Att detta har skett märker vi av de starka reaktioner som vi fått på kort tid".

Föreningen för kortvuxna gör bedömningen att programmet strider mot den del i radio- och tv-lagen som säger att Sveriges Radio ska präglas av "det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors frihet och värdighet".

Föreningen kräver att Sveriges Radio antingen lägger ner Eru Edgy eller omformar programmet totalt.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.