Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Konsumentorganisationer i bitter namnstrid - advokater inkopplade

Publicerad: 25 Januari 2007, 07:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan har lejt advokater för att tvinga Sveriges Konsumenter, tidigare Sveriges Konsumentråd att byta namn. "Jag är inte bara bestört av namnvalet utan också chockad. Jag betraktar det som en uppenbart fientlig handling", säger Bengt Ingerstam.


Sveriges Konsumentråd bytte nyligen namn till Sveriges Konsumenter. Organisationen tyckte att det gamla namnet luktade för mycket byråkrati och statlig instans. Problemet är bara att det redan finns en organisation med namnet Sveriges Konsumenter, men med tillägget "I samverkan". Organisationens ordförande Bengt Ingerstam är upprörd över Sveriges Konsumentråds namnval.

- Jag är chockad och kan inte betrakta det här som något annat än en krigshandling. Vi i konsumentrörelsen har tillräckligt med fiender externt för att vi ska strida internt.

Varför tror du att de har valt det här namnet?

- Det är helt uppenbart. Vi har fått en ny regering och Sveriges Konsumentråds profil där fackföreningarna sitter som medlemmar ligger inte i linje med den nya regeringen. Det är inte bara vårt namn de snyltar på utan de har också lyft upp våra kärnfrågor.

Det låter som om du menar att de vill göra er överflödiga?

- Det tänker jag inte kommentera men den slutsatsen ligger väl snubblande när sanningen.

Bengt Ingerstam har anlitat ett juridiskt ombud för att tvinga Sveriges Konsumenter att byta namn. För Sveriges Konsumenters ordförande Inger Persson kommer uppgiften som en överraskning.

- Har han? Men det är ju helt otroligt. Jag vet inte vad jag ska säga eftersom jag har informerat Bengt Ingerstam och då hade han inget att invända. Så hur tänker man då egentligen?

Men varför valde ni det här namnet? Blir inte konsumenterna förvirrade när det finns två organisationer med så förvillande lika namn?

- Vi har inte tittat på Bengt Ingerstams organisation. Eftersom vi vill bygga ut i landet och representera alla Sveriges konsumenter, så såg vi att det här namnet håller för den utvecklingen. Sedan är hans organisation väldigt liten och eftersom de har "i samverkan" i sitt namn kan jag inte se någon risk för förvirring.

Bengt Ingerstam fnyser irriterat vid uppgiften att han blivit informerad av Inger Persson.

- Hon ringde mig veckan innan jul och jag sa vad jag kände till henne, att jag var helt chockad. Hon var väl medveten till min inställning till deras namnval.

Inger Persson säger att Sveriges Konsumenter inte har några planer att ändra sitt namn utan väljer att ta fajten i domstol.

- Vi är en demokratisk organisation och namnet har tagits fram genom demokratiska processer. Namnet var ledigt när vi registrerade det så vi har inga planer på att ändra det.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.