måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrensverket läxar upp Sveriges Annonsörer

Publicerad: 8 september 2008, 07:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:41

Sveriges Annonsörers rekommendationer om mediebyråersättningar motverkade fri konkurrens, fastslår Konkurrensverket, som samtidigt sätter vitesbeloppet till 2 miljoner kronor.


MS

Martin Schori


Sveriges Annonsörer hade tidigare rekommendationer om mediebyråersättningar, som organisationen kallar AMBE, på sin sajt. Konkurrensverket inledde på eget initiativ en utredning om greppet hämmade fri konkurrens.

Sveriges Annonsörer plockade dock bort procentsatserna i somras och har förbundit sig att inte kommunicera dem till sina medlemmar. Därmed anser Konkurrensverket att "konkurrensproblemet är åtgärdat".

Att Sveriges Annonsörer tar bort rekommendationerna har inte påverkat marknaden än, enligt flera mediebyråchefer. Men att ersättningsmodellen måste, och är på väg, att ändras är de överens om. Annonsörernas oro är att slopad modell ska leda till mindre transparens och att medierna och byråerna skriver avtal med dolda ersättningar.

Dagens Media skrev före sommaren om hur medieägare och mediebyråer, samt ett flertal stora annonsörer, beskrev mediebyråersättningen som en onödig mellanhand och att det rådde förvirring om vad den egentligen går ut på. Mediebyråerna anser också att den nuvarande modellen gynnar utländska annonsörer på bekostnad av de svenska. Sveriges Mediebyråer och medierna har satt sig ned för att ta fram förslag på ny modell.

- Vi för diskussioner men vi har inget färdigt förslag just nu, sa Kanal 5s försäljningschef Jerker Bluhme till Dagens Media förra veckan.

Kanal 5 betalade ut 62 miljoner kronor förra året i mediebyråersättningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev