Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

KO granskar Icabanken

Publicerad: 10 Februari 2009, 12:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Icabanken skickar ut bankkort kopplade till Mastercard utan att konsumenterna beställt dem. Därför inleder Konsumentverket, KO, en granskning.


Ett tiotal personer har skickat in anmälningar mot Icabanken. Anledningen är att de först fått ett brev från Ica, där fördelarna med bankkortet beskrivits. Ett par dagar senare har det kommit ett rekommenderat brev, där ett kort finns bifogat.

Skulle konsumenten börja använda kortet har han eller hon automatiskt förbundit sig att följa ett avtal och betala kostnader. Flera av anmälarna har dock inte tagit del av det första brevet.

KO anser att Icas agerande strider mot marknadsföringslagen eftersom att man inte låter konsumenten göra ett aktivt val.

"Förfarandet medför en risk för att konsumenten erlägger betalning för en produkt som han/hon inte har beställt. Det finns även en risk för att konsumenten uppfattar kortet som en förnyelse av sitt tidigare kort och använder kortet i tron att samma villkor fortfarande gäller", skriver KO.

KO väntar nu på en förklaring från Icabanken.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.