Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

KO anmäler spritannonser i Allt om Whisky

Publicerad: 26 Januari 2007, 09:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Konsumentverket anmäler tidningen Allt om Whisky och spritleverantörerna Stellan Kramer och Berntson för publiceringen av spritannonser.


Tidningen Allt om Whisky har publicerat ett tjugotal spritannonser från olika distributörer.

- Vi har anmält dem för otillbörlig alkoholmarknadsföring i periodisk skrift, säger Konsumentverkets jurist Mattias Grundström.

Ytterligare två motparter är utsedda, spritimportörerna Stellan Kramer och Berntson vars annonser är publicerade i tidningen. Stellan Kramers annonser bryter eventuellt endast mot förbudet av spritreklam medan Berntson inte heller anses leva upp till måttfullhetskravet. Anmälan kan leda till en stämningsansökan i Marknadsdomstolen.

- Beroende på vad de tre hänför för skäl kan vi få spritförbudet i print prövat i EG-rätt, alternativt en fällande dom för otillåten spritreklam i konsumenttidningar.

Boris Elgefjord, vd på Berntson, har ännu inte fått Konsumentverkets anmälan och säger sig därför inte veta exakt vad det rör sig om.

- Det ska vara om det blivit något fel i spridningen av tidningen. Våra annonser ska endast finnas med i den upplaga som går till prenumeranter, och inte till vanliga konsumenter.

Ansvarige utgivaren Åke Jacobsson på Allt om Whisky säger sig inte förstå vad de skulle ha gjort för fel.

- Det hade ju varit bra om Konsumentverket informerat mig först. Vi gör som alla andra tidningar som sprids till en slutet sällskap av prenumeranter. Det har vi gjort i tre års tid nu. Varför skulle det helt plötsligt vara fel?

10-12 procent av annonserna i Allt om Whisky består av spritreklam.

Sara Hammarkrantz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.