Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Knave tjänade miljoner på SBS-optioner som TV4-chef

Publicerad: 17 Januari 2007, 12:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Anders Knave, i dag programdirektör inom MTG, satt i hemlighet på optioner i Kanal 5s ägarkoncern SBS under hela sin tid som programchef på TV4. TV4s ledning förnekar all kännedom om Anders Knaves intressen i konkurrenten. På Kanal 5 har den förre programchefens optioner, som gav honom upp emot två miljoner kronor, utlöst ett internt bråk.


Anders Knave, i dag programchef över TV6, TV3 och ZTV, arbetade som programchef på Kanal 5 mellan åren 1999 och 2001. Där var han en av få chefer som belönades i ett optionsprogram initierat av Kanal 5s moderbolag SBS Broadcasting.

När SBS i mars 2001 ville samordna programproduktionen med övriga kanaler i koncernen valde Anders Knave att lämna Kanal 5. Efter en tid som affärsområdeschef på produktionsbolaget Nöjespatrullen rekryterades han hösten 2003 till tjänsten som programchef på TV4 Plus. Kort därpå utsågs han programchef för TV4.

Anders Knave stannade på TV4 i två år, fram till augusti 2005. Dagens Media kan avslöja att han under hela perioden som TV4-anställd i tysthet satt på optioner i konkurrenten Kanal 5.

- Det här är inget vi känner till. I övrigt har vi inga kommentarer, säger TV4s informationsdirektör Göran Ellung.

I augusti 2005 köptes SBS Broadcasting upp av riskkapitalbolagen Permira och KKR i en affär värd 20 miljarder kronor. SBS aktieägare fick 46 euro, drygt 420 kronor, per aktie. Förvärvet kom efter flera starka år för Kanal 5. Under 2005 ökade Kanal 5 försäljningen med 15 procent, från 790 till 908 miljoner kronor.

I samband med SBS-affären löstes Kanal 5-chefernas optioner i bolaget. Det är förklaringen till varför Kanal 5s och Canal Plus styrelseordförande Manfred Aronsson hade en taxerad förvärvsinkomst på svindlande 20 miljoner kronor under 2005.

Samma år redovisar TV4-chefen Anders Knave en inkomst på 3 miljoner kronor, vilket bara är 200 000 kronor mindre än vad TV4s vd Jan Scherman tjänade 2005. Merparten av inkomsten kommer från aktierna i SBS som löstes in i samband med ägarbytet.

2004, året före SBS-affären, uppgick Anders Knaves inkomst till endast 926 000 kronor. Det visar att Anders Knave kan ha tjänat så mycket som 2 miljoner kronor på sina SBS-aktier.

Anders Knave bekräftar för Dagens Media att hans SBS-aktier löstes in hösten 2005. I samband med det rekryterades han till tjänsten som programchef på MTG-kanalerna TV3, TV6 och ZTV.

Anders Knave säger att han inte vill diskutera innehållet i uppgörelser han haft med tidigare arbetsgivare.

- Det enda jag kan säga är att Hasse Breitholtz (TV3s vd) är min chef och att han är fullt informerad om saker och ting och att han inte har några invändningar mot något, säger han.

På Kanal 5 har Anders Knaves optioner utlöst stort missnöje bland andra chefer, enligt uppgifter till Dagens Media. Det har ansetts orättvist att Anders Knave har belönats med optioner medan andra på samma nivå har blivit utan.

Det sticker särskilt i ögonen att Anders Knave, under sin tid på TV4, har tjänat pengar på Kanal 5-medarbetarnas arbete och framgångar.

Läs mer i senaste numret av Dagens Media, nummer 1 2007.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.