Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Knarkutpekat nyhetsankare hotar stämma Aftonbladet

Publicerad: 17 Januari 2007, 06:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Modellen Mercedes Brito från Dominikanska Republiken ertappades på Sicilien den 27 december 2006 med 1.2 kilo kokain i magen. Aftonbladet rapporterade med en helsidesbild på Mercedes Brito. Men bilden föreställde inte den som hade åkt dit för knarksmuggling, utan skådespelerskan och nyhetsankaret Mercedes Brito från Venezuela, som nu hotar med att stämma Aftonbladet.


Mercedes Julissa Bianela Brito är en 24-årig kvinna från Dominikanska Republiken som har blivit tagen i italienska tullen för att ha smugglat kokain i magen. Mercedes Carolina Brito är en 24-årig kvinna från Venezuela som inte blivit tagen för drogsmuggling. Hon har däremot utmålats som knarksmugglare med en helsidesbild i Aftonbladet.

Hon har även ett spanskt medborgarskap eftersom hennes far är från Kanarieöarna. Något som innebär att hon är EU-medborgare.

I sitt hemland är hon känd som modell, skådespelerska och nyhetsankare i tv. I Sverige är hon numera känd som knarksmugglare på grund av publiceringen i Aftonbladet. En publicering som hon har vänt sig starkt emot med hjälp av en representant i Sverige.

- I Venezuela och stora delar av Sydamerika är Mercedes Brito en respekterad och känd person. Hon är framträdande inom flera genrer, och det är ett skämt att Aftonbladet lyckas publicera en bild på henne istället för den dominikanska flickan, säger José Luis Belmar Corona, som är Mercedes Britos juridiske representant i Sverige.

Han berättar att både han och Mercedes Britos juridiska ombud i Venezuela haft kontakt med representanter för Aftonbladet. Han nämner chefredaktören Anders Gerdin och även redaktionschefen Jan Helin. Han visar även upp mejlkorrespondens där Jan Helin skriver att Aftonbladet uppfyllt kriterierna för en rättelse.

- Aftonbladet publicerar en bild på Mercedes som täcker hela sidan samtidigt som de skriver att hon smugglar knark i magen. Sen publicerar de en ursäkt som bara är ett par centimeter hög i botten på sidan och tror att det ska räcka. Det är helt orimligt, säger José Luis Belmar Corona.

Han berättar att Aftonbladet avfärdat deras krav på en bättre ursäkt med argumentet att Mercedes Brito inte är så känd i Sverige.

- Vi har talat med Pressombudsmannen och läst på kring de etiska reglerna för press, radio och tv ni har i Sverige. Reglerna säger att ursäkter efter feltryck ska vara generösa, säger José Luis Belmar Corona.

Han jämför med ett hypotetiskt scenario där ett liknande missförstånd skulle ske i Sydamerika med Carola som huvudperson. Han drar även en parallell till Persbrandtdomen som nyligen föll mot Expressen.

- Om det krävs så är vi beredda att gå till rätten för att få rättvisa. Men först väntar vi och ser vad Pressombudsmannen har att säga.

Aftonbladets informationschef Olof Brundin ser ingen anledning till att Aftonbladet ska engagera sig vidare i frågan nu.

- Det har skett en olycklig bildförväxling som vi har bett om ursäkt för. I och med detta ser vi det som utagerat. Eventuella rättsliga efterspel får vi ta tag i när de kommer, säger Olof Brundin.

Erik U:son Dahlström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.