Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kinnevik raderade reporters inspelning

Publicerad: 21 Maj 2008, 11:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Reportern Tonchi Percan använde sin mobiltelefon som bandspelare på Kinneviks stämma. Den togs ifrån honom med våld och när han senare fick tillbaka den så var filen raderad. "Det kändes olustigt, som att bli rånad", säger Tonchi Percan.


Tonchi Percan, en av Dagens Medias frilansare, var på plats på stämman för radioprogrammet Mediernas räkning. När han anlände till stämman på biografen Rival blev han stoppad i dörren av vakterna som sa åt honom att det var förbjudet att medföra bandspelare in i lokalen.

- Jag lämnade min bandspelare på caféet och gick in. När stämman började aktiverade jag inspelningsfunktionen på min mobiltelefon och riktade den mot högtalarna, säger Tonchi Percan.

Utan att han såg det kom vakterna upp bakifrån.

- Jag kände en hand på min axel och sedan vred de telefonen ur min hand. Jag hade inte en chans att göra motstånd.

Han följde vakterna ut i vestibulen och krävde att få tillbaka sin telefon. Det fick han först efter att stämman var över.

- Då var ljudfilen raderad. Kinnevik beslagtog min egendom med hänvisning till sina interna bestämmelser som överträtts av andra journalister som också gjorde ljudupptagningar med sina mobiler. Jag informerades aldrig om vilken lagparagraf möjliggör för Kinnevik att beslagta min egendom, säger Tonchi Percan.

Journalistförbundet ser allvarligt på det inträffade. Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet säger i en kommentar:

- Jag ser det som ett rätt allvarligt intrång. Vakten har möjligen rätt att avvisa en person som inte håller sig till ordningsbestämmelserna. Så kan man göra med till exempel fotografer. Men man kan inte förbjuda fotografer att ta bilder och man kan inte heller ta material. Det är möjligen polis som kan göra den typen av ingripanden, men jag kan inte förstå att en vakt kan göra det.

Tonchi Percan säger:

- I telefonen har jag mina personliga sms och kontakter till källor. Det känns olustigt.

Programmet Medierna på P1 för vars räkning Tonchi Percan jobbade skickar seanre under dagen ut ett pressmeddelande om det inträffade, samt viker tid i sitt program för att diskutera händelsen.

Dagens Media har sökt Kinnevik för en kommentar.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.