Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Kassettboken och jag på Essingeleden"

Publicerad: 18 Juli 2002, 04:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Istvan Zsiga, frilansande Macintosh-doktor, är dagens sommarpratare. Hans bästa medievän på väg till jobbet är talboken som han lånar gratis på bibblan.


Jag kanske är en trafikfara. För jag brukar tillbringa mornarna på Essingeleden läsandes böcker.

När ska jag annars hinna läsa skönlitteratur och deckare? Dels har jag alltid varit en långsamläsare. Dels brukar jag på kvällarna mest läsa Bamse, Lucky Luke och annat kul för min dotter innan jag somnar i hennes säng vid niotiden.

Med en dryg timme om dagen i bilen blir det i alla fall en knapp bok i veckan. Om det nu inte vore för att jag har så lång starträcka. Något får mig att inte börja lyssna direkt när jag lånat böcker på Årstas stadsdelsbibliotek. Helst ska boken (eller mediet som det heter på biblioteksbyråkratspråk) ligga till sig i bilen några veckor helst en månad innan jag sätter i första kassetten. Det slutar alltid med att jag får ge mitt bidrag till Stockholmskulturen med ett par tior i förseningsavgift.

Kassetter ja. Ett utdöende medium som naturligtvis finns kvar på biblioteken. Dom har ju precis sålt av sina vinylskivor så det dröjer väl tills dom satsar på cd eller något annat modernare medium. Än så länge har jag tur som har kassettbandspelare i bilen. Ännu ett argument att inte byta till nyare bil.

Vissa böcker är inlästa av författarna. Vissa av skådespelare. Det är ju inte för inte en del författare borde hålla käften och bara sitta på kammaren och skriva. Fast en Hasse Alfredsson inläst av någon annan är Hasse själv vore ju att missa halva nöjet. Ett annat problem med talböcker är att det kan vara så svårt att slita sig. Det blir att man sitter kvar tio minuter, en kvart i bilen på parkeringen när man kommer till jobbet på morgonen. När man kommer hem är det likadant. Middagen får vänta.

Sedan är det ju problemet med utbudet på småbiblioteken. För tanken att köpa talböcker har inte ens slagit mig. Jag är ju smålänning. Man lär sig ganska snart vilka böcker som finns på biblioteket. Trots det har det hänt flera gånger att jag glömt bort att jag redan lyssnat på en bok och hört halva boken igen innan jag kommer på att jag redan vet vem mördaren är.

Istvan Ziga

istvan@zsiga.com

Mer om dagens sommarpratare:

Istvan Ziga är redaktionschef på Värnpliktsnytt. Han blir inom kort frilansande fotograf och Macintosh-doktor. Har tidigare haft vikariat på stora och små dagstidningar som Göteborgs-Posten, Expressen, Nyheterna/Östra Småland och Länstidningen i Södertälje. Var anställd fotograf/bildredaktör på Computer Sweden i mitten av 90-talet. Har gått fotohögskolan i Göteborg på 80-talet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.