Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kände sig utfryst - avslöjade Tobias Bringholm

Publicerad: 28 Maj 2008, 11:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Han kände sig utfryst och fick inte själv ta del av det generösa lönesystem som den tidigare ledningen åtnjutit. I polisförhör berättar Bertil Rosenlund, ekonomidirektör på Metronome, om hur han blottlade Tobias Bringholms och de övriga toppchefernas misstänkta miljonfusk.Dagens Media kan idag avslöja maktspelet som ledde till Bringholms fall.


Polisens förundersökning är klar, och omfattar närmare 3.000 sidor. Senare i sommar planerar åklagare Martin Tidén att väcka åtal. Tio personer har delgivits misstanke om grovt försvårande av skattekontroll, eller medhjälp till samma brott.

Bland de misstänkta finns fem tidigare chefer inom Metronomekoncernen:

• Tobias Bringholm• Lars Sundén• Ingemar Olsson• Peter Ahlberg• Jonas Arvidsson

Dagens Media kan i dag avslöja hur det, enligt ekobrottsmyndighetens förundersökning, gick till när skandalen på Schibstedägda Metronome rullades upp i början av förra året. I maj 2006 anställdes Bertil Rosenlund som ny ekonomidirektör i Metronome. Han berättar i polisförhör hur han började sitt nya jobb med att vara sjukskriven i flera månader - och att han sedan fick stora problem att komma tillbaka, att han upplevde att han blev utfryst.

- Jag tyckte att det svårt att komma in i bolagets ledningsgrupp och att bli delaktig i de ekonomiska frågorna, säger han i förhör.

Bertil Rosenlund fick heller inte attesträtt, och hamnade i konflikt med ledningen.

I slutet av januari 2007 fick han för första gången höra talas om "fiskar och bananer" - Metronomeledningens sätt att låta bolaget betala privata levnadsomkostnader, bland annat resor och lyxrenoveringar av privata villor.

Bertil Rosenlund inledde en egen utredning. Vid ett styrelsemöte - där såväl norska representanter från Schibsted och dåvarande ägarna Endemol deltog - presenterade han resultatet: en rad fakturor som han tyckte verkade felaktiga.

Styrelsen fattade beslutet att koppla in revisionsfirman Ernst & Young.

- Vi skulle vända på alla stenar, säger Bertil Rosenlund i förhör.

Metronomes styrelse insåg att skandalen riskerade att bli ytterst besvärande inte bara för Tobias Bringholm och övriga toppchefer, utan även för bolaget och ägarna.

Det ledde till att Metronome sent på kvällen, söndagen den 11 februari förra året, skickade ett fax till Åsa Ryding, chef för storföretagsskattekontoret i Stockholm.

I faxet begärde bolaget en självrättelse för både Metronome, Meter och Mutter. Det gör att inga misstankar om brott riktas mot något av bolagen.

I polisförhör pekar Bertil Rosenlund ut Tobias Bringholm och Ingemar Olsson som huvudansvariga för det påstådda fusket inom Metronome:

- De hade ett system som sen inte fungerade när det blev för stora pengar, och för många personer inblandade. De har varit oense i gruppen, säger han i förhör.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.