Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kanal 9 kan förlora sändningstillståndet

Publicerad: 16 Januari 2007, 10:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Kanal 5 fick sändningstillstånd för tv-kanalen One. Nu förvandlas One till Kanal 9 och får en helt annan inriktning. Kanal 5 riskerar nu att förlora sändningstillståndet för den nya kanalen. "Det står tydligt att kanalen ska visa EU-nyheter", säger Lars Marén på kulturdepartementet.


När Kanal 5 och moderbolaget SBS i våras fick en plats i det digitala marknätet för den nya kanalen One Television, stipulerades ett antal villkor i sändningstillståndet. Kanalen, som var tänkt att rikta sig till en äldre målgrupp, skulle bland annat visa EU-nyheter.

Nu gör Kanal 5 en helomvändning och ersätter One med den rena underhållningskanalen Kanal 9. Målgruppen är yngre, och det finns inte några tankar på att erbjuda EU-nyheter.

Lars Marén, ämnesråd på kulturdepartementet, bedömer att Kanal 9s inriktning och utbud kan strida mot det ursprungliga sändningstillståndet.

- I sändningstillståndet står det att kanalen ska ha nyheter från den europeiska unionen och program från olika europeiska länder. Det är det tillståndsvillkor som gäller för innehållet, säger Lars Marén.

Men Kanal 5 har inga som helst planer på att visa EU-nyheter i Kanal 9?

- Jag vet inte vilka deras planer är. Jag kan bara säga att det här är vad som står i sändningstillståndet och att det här är de förutsättningar som gällde när de fick sändningstillstånd.

Kan de förlora sändningstillståndet om de gör förändringar som strider mot sändningstillståndet?

- Tillståndet gäller fram till utgången av januari nästa år. Vad som händer sen vet vi inte riktigt. Men det tillstånd de har idag har de fått under de förutsättningar som de angav i sin ansökan.

Kanal 5s och Kanal 9s vd Jonas Sjögren sade till Dagens Media tidigare idag att även MTG-kanalen TV6 ändrade profil i efterhand.

- Vad vi sa var bland annat att One skulle innehålla europeiskt drama. Det kan vi fortfarande göra, men vi kan välja en yngre utländsk serie.

Jonas Sjögren betonade även att Kanal 5 kommer att investera betydligt mer i Kanal 9 än vad bolaget hade tänkt investera i One.

- På det sättet ger vi dem (regeringen) en bättre kanal.

Kanal 5 har skrivit till kulturdepartementet med önskemål för att ändra sändningstiden för One/Kanal 9.

Kanalen, som delar kanalplats med SBS-systern The Voice, önskar sända från 14.00-02.00 istället för som idag mellan 18.00-06.00. Det innebär att The Voice måste maka på sig för One/Kanal 9.

- För att kunna gå vidare med det här måste vi veta om The Voice går med på detta. För det är olika juridiska personer, säger Lars Marén.

Eftersom The Voice och One/Kanal 9 har samma ägare gissar Lars Marén med att The Voice går med på förändringarna.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.