Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kanal 5 tvingades betala Metronomechefernas lyxliv

Publicerad: 28 Maj 2008, 12:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Dagens Media kan i dag avslöja att Kanal 5 tvingades betalade mångmiljonbelopp för Metronomechefernas lyxresor och husbyggen. I ekobrottsmyndighetens förundersökning framgår att Metronome tvingats till omfattande återbetalningar.


När skandalen på Metronome avslöjades stod det klart att mycket stora privata utgifter under flera år bokförts som kostnader bland annat för Kanal 5s Big Brother.

Polisens ekobrottsutredare har granskat Schibstedägda Metronomekoncernens bokföring - och fem tidigare chefer har delgivits misstanke om grovt försvårande av skattekontroll.

Som Dagens Media tidigare berättat är förundersökningen klar, och senare under sommaren planerar åklagare Martin Tidén att väcka åtal.

I förundersökningen framgår det att slutkunderna har drabbats, genom att de tvingats betala överpris.

Bertil Rosenlund, ekonomidirektör på Metronome, avslöjar i polisförhör att en av de värst drabbade kunderna är Kanal 5.

- Till exempel för Big Brother har Kanal 5 drabbats, Metronome har återbetalat 3,9 miljoner kronor för dessa felaktigheter, säger han.

Jonas Sjögren, vd på Kanal 5, bekräftar för Dagens Media att det rör sig om knappt 4 miljoner kronor:

- Det är i den storleksordningen. Metronome och Schibsted har från första början agerat väldigt rakryggat och öppet mot oss. Vi har hittat en överenskommelse, och har inga ytterligare krav på Schibsted.

Polisens förhörsledare frågar Bertil Rosenlund om produktionen av Big Brother hade en egen budget, vem som ansvarade för budgeten och hur de osanna fakturorna påverkade budgeten.

Bertil Rosenlund svarar:

- De drabbades med knappt 8 miljoner, det fanns en byggbudget, men det fanns budgetar för allt och därmed flera budgetansvariga. Det totala ansvaret har legat på koncernledningen och därmed på någon av de inblandade.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.