Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kanal 5:s vd upptaxeras efter skattefusk

Publicerad: 19 Januari 2009, 11:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Via utländska checkar fick Kanal 5:s vd Jonas Sjögren aktievinster på över 150.000 som han struntade i att deklarera. "Jag förstod inte att de skulle beskattas i Sverige", säger Jonas Sjögren till Dagensmedia.se


Dagens Media kan i dag avslöja att Kanal 5:s vd Jonas Sjögren undanhållit vinst från aktieförsäljning från beskattning.

Det är Skatteverkets utlandsenhet som efter en utredning av Jonas Sjögrens taxering hittat obeskattade kapitalvinster på 158.404 kronor, som han mottagit via utländska checkar.

I början av januari 2006 löste Jonas Sjögren in dessa och kasserade in 172.261 svenska kronor, som landade på Jonas Sjögrens bankkonto.

Pengarna kom från försäljningen av 558 aktier i SBS Broadcasting SA i november 2005. Jonas Sjögren ska ha fått dessa i samband med att han anställdes 2002, vilket han då blev förmånsbeskattad för.

Enligt Skatteverkets beslut har Jonas Sjögren undanhållit vinsten från beskattning i Sverige.

- När jag förstod att det skulle betalas i Sverige betalade jag in, dels den skatt jag skulle betala, samt ett skattetillägg eftersom det blivit fel. Det är inga konstigheter, säger Jonas Sjögren.

Därför upptaxeras Jonas Sjögren för obeskattade kapitalvinster på sammanlagt 158.404 kronor. Han påförs även en straffavgift på 40 procent av vinstskatten, den strängaste procentsatsen av så kallat skattetillägg. Detta eftersom han har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket.

Pengarna, som betalades ut från en aktiemäklare i USA, skattades ursprungligen i USA. Men i december 2005 fick Jonas Sjögren, via en check, tillbaka hela summan. Efter det har Jonas Sjögren, enligt Skatteverket, struntat i att deklarera vinsten.

Jonas Sjögren har i kontakten med Skatteverket hävdat att han missförstått situationen. Han har trott han att USA ägde skattebeslutet. Han har därför vädjat till Skatteverket att få slippa skattetillägg.

Men enligt Skatteverkets beslut, som fattades i maj 2008, är reglerna tydliga. Vinster från aktieförsäljning beskattas i det land där säljaren har sin hemvist. Eftersom Jonas Sjögren ska ha fått tillbaka skatten som betalats i USA anser de att han varit fullt medveten om att vinsten varit obeskattad.

"När du lämnade in din deklaration för 2006 visste du således att någon beskattning inte skett i USA. Skatteverket anser därför att felaktigheten inte framstår som ursäktlig …"

Det belopp som Jonas Sjögren beslutades vara skyldig Skatteverket uppgår, inklusive skattetillägg till 66.529. Detta efter att kapitalvinsten har justerats för det underskott av kapital på 62.617 kronor som Jonas Sjögren ursprungligen deklarerade för taxeringsår 2006.

För taxeringsår 2008 deklarerade Jonas Sjögren ett överskott av kapital på 8.814.245 kronor, samt en inkomst av tjänst på 6.896.908 kronor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.