Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalistvinnaren Birgitta Forsberg: "Han är näringslivets största skurk"

Publicerad: 15 november 2014, 08:05
Uppdaterad: 5 juni 2017, 09:04

Årets journalist, Affärsvärldens ekonomireporter Birgitta Forsberg, berättar om granskningarna av Saab, miljardärintervjuerna och om näringslivets största badboy.


Ämnen i artikeln:

TidskriftsgalanAffärsvärlden

I torsdags vann Birgitta Forsberg, ekonomijournalist på Affärsvärlden, det prestigefulla priset Årets journalist på Tidskriftsgalan 2014.

– Det är en fantastisk final på mina 17 år i tidskriftsbranschen, som jag nu lämnar. Jag visste för en månad sedan att jag var nominerad, men det var först i torsdags på galan som jag fick veta att jag vunnit.

Hon tar hem priset för sina granskningar av Kockumsaffären, där Regeringskansliet, Försvarsmakten och Saab samarbetade för att slänga ut de tyska ägarna ur ubåtsvarvet.

– Det var en spännande story att skriva. Jag minns att jag fick sitta väldigt avskilt på säkra linjer när jag pratade med mina källor. Sverige har alltid försökt att vara hemliga med att man stödjer sin krigsindustri. I andra länder är man mycket öppnare. I det här fallet gällde det att inte stöta sig med tyska regeringen samtidigt som man ville få ut dem ur företaget.

Tidigare har hon även skrivit en rad uppmärksammade artiklar om regeringen och kungahusets stöttning av Saabs Jas-affär i Brasilien.

– Jag är intresserad av när näringslivet skär politiken och samhället. På ytan kan ekonomijournalistik verka tråkigt, men gräver man sig bara nedåt så är det nästan alltid spännade.

Hon är också författare till två böcker. Bland annat boken om hur Swedbank räddades av skattebetalarna under krisåren, samt en intervjubok där hon träffade tio svenska miljardärer.

– Jag pratade bland annat med Mats Qviberg, Gustaf Douglas, Sven-Olof Johansson och Robert Andreen. Det alla har gemensamt är att de tidigt i livet bestämde sig för att bli ekonomiskt oberoende. Det är anmärkningsvärt att de har fortsatt att jobba så hårt. Man är ju ekonomiskt oberoende långt innan man har tjänat ihop en miljard.

Vem är den värsta karaktären som du stött på inom näringslivet?

– Jonas Birgersson har gjort många konstiga saker i sin karriär, till exempel har han flyttat över en massa pengar från sitt bolag till andra bolag som står honom nära. Jag har skrivit om honom flera gånger och tycker att han har betett sig fult. Ändå hyllas han som en av de stora it-entreprenörerna.

Lyssna på Birgitta Forsberg helglista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=http://open.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/6BCZFV7YoemY4lu1vusFdV" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.