Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalistfacket beställer granskning av MTG

Publicerad: 15 maj 2002, 06:16
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

Journalisternas fackförening Svenska Journalisförbundet (SJF) har beställt en bok som ska granska hur MTG agerar som arbetsgivare. Medlemskassan finaniserar boken som har sitt avstamp i nedläggningen av Finanstidningen.


Boken skrivs av frilansjournalisten Börge Nilsson.

- Vi hoppas att den ska bli klar till hösten, säger Arne König, vice ordförande i SJF.

Han kategoriserar boken som en reportage-bok.

- Den utgår från händelserna vid Finanstidningens nedläggning och den ska handla om hur MTG agerar som arbetsgivare. Det var en rätt uppmärksammad historia eftersom ägaren betedde sig på ett ovanligt sätt och la ner tidingen utan varsel och diskussioner med fackklubben.

Syftet med beställningsverket är att få igång en diskussion.

- Vi ser det (MTGs agerande) som ett trendskifte. Därför vill vi få igång en diskussion som gör det svårare för aktieägare att behandla journalister som varor som kan lyftas ut och in i företagen. Journalister är inte varor som flyttas omkring på lagerhyllor.

Vem ska läsa boken?

- Våra medlemmar och en intresserad allmänhet.

Arne König berättar inte hur stor upplagan blir eller hur mycket pengar som behöver tas ur medlemskassan för att finanisera boken.

SJF har också inlett skadeståndsförhandlingar mot MTG gällande uppsägningarna av Finanstidningens personal på ett belopp på runt 700.000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev