Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Journalist sparkas - anklagas ha fått rabatt mot artikel

Publicerad: 13 Maj 2008, 11:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra avskedar en reporter. Hon anklagas för att ha fått rabatt på ett semesterboende i utbyte mot en artikel i Hem & Hyra. Men Journalistförbudet hävdar att orsaken till uppsägningen istället är en konflikt.


Reportern har arbetat på Hem & Hyra sedan starten för drygt ett år sedan, men avskedades i måndags med en veckas varsel.

- Hon har brutit väldigt flagrant mot de pressetiska reglerna. Genom en uppgörelse har hon fått ett rabatterat pris på ett semesterboende mot ett löfte om att skriva en artikel om den här organisationen i Hem & Hyra, säger Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra, till Dagens Media.

Den påstådda uppgörelsen blev känd för tidningens ledning i onsdags, men den omdiskuterade artikeln är inte skriven.

- Jag kan inte berätta hur det blev känt eller lämna fler detaljer för vi ligger i förhandlingar med facket nu, säger Susanna Skarrie.

Reporterns företrädare på Journalistförbundet, Johannes Isaksson, hävdar att en konflikt ligger bakom avskedandet:

- De har varit ute efter vår medlem länge. Hon är en av initiativtagarna till fackklubben på tidningen och hon har blivit ifrågasatt i det arbetet länge. Dessutom står inte åtgärden i någon rimlig proportion till det hela. Susanna Skarrie har beskrivit sin syn på saken i två mejl till hela redaktionen, något jag aldrig varit med om tidigare.

Johannes Isaksson hävdar också att reportern aldrig har utlovat någon artikel i Hem & Hyra i utbyte.

- Det har vi även sagt till Susanna Skarrie. Vi ska ha överläggningar med dem nästa vecka och de kommer att förstå att det inte finns någon rim och reson i det här utan att de måste häva uppsägningen. Annars går vi vidare till domstol.

Men Susanna Skarrie säger till Dagens Media att uppsägningen inte är relaterad till någon konflikt.

- Nej, det har överhuvudtaget inte med saken att göra. Det hade blivit samma konsekvenser för vem som helst som hade gjort samma sak. Jag och hela tidningsstyrelsen står eniga bakom det här.

Hon fortsätter:

- Vi är stenhårda med de pressetiska reglerna eftersom vi är en självständig redaktion som kritiskt ska granska både våra ägare och vårt bevakningsområde. Det här handlar om vår trovärdighet, särskilt som vi håller på och etablera oss.

Men stämmer det att det varit en konflikt mellan er?

- Nej, inte vad jag vet.

Dagens Media har sökt Johannes Isaksson för en kommentar.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.