Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Jonas Leijonhufvud i bråk med mediegranskare

Publicerad: 5 juni 2009, 12:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Mediegranskarna Second Opinions rapport underkände mediernas rapportering om bostadsmarknaden. Nu slår DN:s Jonas Leijonhufvud tillbaka. "Second Opinion tar sig vatten över huvudet", säger han.


Second Opinion publicerade nyligen en rapport som innehöll kritik mot hur medierna rapporterade om prisfallet på bostäder under hösten.

Enligt rapporten, som var beställd av Mäklarsamfundet, presenterades förutsägelser från olika experter onyanserat vilket ledde till en överdriven bild av hur prisfallet på bostäder utvecklades.

Jonas Leijonhufvud, reporter på DN Ekonomi, håller inte med om den bild som Second Opinion ger av mediernas rapportering om bostadspriserna.

- Second Opinion tycker att vi skrämmer upp folk i onödan vilket inte är sant. Vi ekonomijournalister har fått kritik för att vi inte varnade tillräckligt för finanskrisen. Om vi trots uppenbara risker för stora prisfall inte skulle rapportera om det skulle vi göra fel.

Han tycker dessutom att Second Opinion inte verkar förstå hur bostadsmarknaden fungerar.

- Second Opinon tar sig vatten över huvudet då de verkar tro att prisfallet på bostäder är över. När arbetslösheten stiger och räntan höjs finns en stor risk för ytterligare prisfall på bostadsmarknaden, det kan chefsekonomer på bankerna intyga. De känns inte kunniga om bostadsmarknaden.

Jonas Leijonhufvud ställer sig även frågande till det faktum att det är Mäklarsamfundet som beställt granskningen.

- Mäklarsamfundet har alltid velat visa att priserna på bostäder stiger. Jag kände att Second Opinion på uppdrag av Mäklarsamfundet genom sin "granskning" ville visa att mediernas rapportering av prisfallen var överdriven och reagerade på det. Jag ilskande till över tonen i rapporten.

Mats Olin, vd för Second Opinion, är dock säker på att deras undersökning stämmer.

- Den slutsats vi har dragit, att medierna överdrivit prisfallet på bostäder genom att citera experter, är glasklar. Man återger spådomar utan att ange vilken tidsperiod det gäller. Varken medierna eller experterna har hanterat detta på ett nyanserat sätt, säger han och fortsätter:

- Generellt sätt är journalister inte vana att bli granskade. Vi har fått många reaktioner på denna granskning. De flesta har varit positiva, men en har varit negativ

Jonas Leijonhufvud medger dock att hans egna artiklar i undantagsfall kan ha haft brister.

- Jag varit noggrann i min rapportering. En kritik jag kan hålla med om är att vi inte alltid varit tillräckligt bra på att ange vilken tidsperiod en experts förutsägelse gäller. I regel handlar det om tidshorisonter på ett till två år. Det vill säga om priserna stiger i två till tre månader motbevisar det ingenting.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.