Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Johan Norberg anklagar DN för bloggcensur

Publicerad: 20 februari 2008, 04:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:56

Författaren och bloggaren Johan Norberg har hamnat i öppen strid med DNs kulturchef Maria Schottenius då han anser sig ha förvägrats replikrätt och pådyvlats islamofobiska åsikter i tidningen. Dessutom har hans blogglänkar försvunnit från DN.se.


Den liberala debattören Johan Norberg har på senare tid gjort sig känd som en högljudd kritiker av Dagens Nyheters kultursidor. Bland annat blev han i slutet på november i fjol personligt påhoppad i en krönika signerad Stefan Jonsson, efter vilket han bad om redaktionellt utrymme för en replik, något han tycks ha förvägrats av Maria Schottenius. För lite drygt en vecka sedan tillskrevs han, vad som kunde uppfattas som islamofobiska och främlingsfientliga åsikter i en bokrecension författad av DN-medarbetaren Andreas Malm.

Lördagen den 16 februari kulminerade bråket när Johan Norberg mötte Dagens Nyheters kulturchef i en debatt i radioprogrammet Medierna i P1. Efter det har diskussionen rullat vidare i artiklar av de båda kombattanterna publicerade under tisdagen påExpressens och DNs kultursidor.

Dagens Media kan visa att Johan Norberg förutom att han förvägrats replikrätt i tidningen efter Stefan Jonssons krönika, vid minst fyra tillfällen inte fått twinglylänkar till hans blogg publicerade på DN.se. I två av inläggen bemötte han Andreas Malms bokrecension, i det tredje kommenterade han Maria Schottenius tisdagskrönika och i det fjärde påvisade han sakfel i en krönika skriven av DN-medarbetaren Ulrika Kärnborg den 17 januari.

En tidning som använder sig av twinglys bloggtjänst får automatiskt länkar till de bloggar som länkar till och kommenterar en artikel publicerad på tidningens sajt. Dessa blogglänkar publiceras i en klickbar lista i direkt anslutning till artikeln. Tack vare den kan tidningens besökare se vilka diskussioner som artikeln gett upphov till på olika bloggar.

De försvunna länkarna har fått Johan Norberg att misstänka att DN medvetet har censurerat hans blogg. Samma sak, fast i ännu större utsträckning, gäller den liberala bloggaren Mattias Svensson som till vardags arbetar på Timbro och alltså är före detta arbetskamrat med den tidigare Timbroiten Norberg. Mattias Svenssons blogg länkas överhuvudtaget inte in i DNs twinglylistor.

"Jag skrev att det var intressant att DN Kultur satt twinglylänkarna till Andreas Malms artikel ur spel. Ännu intressantare är det att de har kopplat på dem nu, men med mina länkar uteslutna. Det verkar inte vara en engångsföreteelse. Jag kritiserade nyligen Ulrika Kärnborgs artikel om kulturpolitik, men den länken exkluderades också, trots att twingly indexerar mina bloggposter. Hur ömtåliga tror man att ens argument är om man till och med ser sig tvungen att dölja att det finns en kritik mot dem någon annanstans?", skriver Johan Norberg i ett inlägg på sin blogg.

För att en blogglänk i listan ska tas bort krävs ett aktivt ingripande från en webbredaktör på DN. Redaktörerna kan i publiceringssystemet för DN.se välja att publicera artiklar med eller utan twinglylänkar. De kan vidare plocka bort enskilda blogginlägg från listan, eller välja att ändra vilkenordning som de publiceras i. Redaktören kan också välja att under en valfri tidsperiod, för en kortare eller längre tid, helt stänga av en enskild blogg från att publiceras i DNs twinglylistor, oavsett vilka DN-artiklar som bloggen länkar till.

Utöver detta anlitar DN företaget Interaktiv Säkerhet, som i princip dygnet runt övervakar flödet av twinglylänkar till tidningen och innehållet i dem och som också kan redigera twinglylistorna.

- Som jag uppfattade det var inte twinglyfunktionen påkopplad när jag skrev min första bloggkommentar om Andreas Malms recension, utan den kopplades in i ett senare skede, säger Johan Norberg.

Men även om han har uppfattat händelseförloppet korrekt, och en redaktör på dn.se valde att publicera artikelns twinglylista i ett senare skede efter publiceringen av artikeln, så spelar det ingen roll. Blogginläggen skulle ändå automatiskt ha publicerats i listan om allt fungerat normalt.

- Som journalist stänger du aldrig av twingly, utan du stänger bara av publiceringen. Så fort du kopplar på publiceringen av listan kommer samtliga blogginlägg att publiceras eftersom datainhämtningen hela tiden pågått, säger Martin Källström, vd på Primelabs, företaget bakom twingly.

Primelabs sållar enligt honom aldrig ut enskilda inlägg eller bloggar ur dataströmmen till tidningarna. Det redaktionella ansvaret för vad som ska publiceras och eventuellt redigeras bort ligger helt och hållet hos varje enskild twinglykund.

Men Charlotta Friborg, redaktionschef på DN.se, förnekar att det skulle förekomma någon medveten censur av Norbergs blogglänkar i DN. Istället är det tekniska problem som ligger bakom de försvunna länkarna:

- Jag har själv undersökt det här och jag vet inte vad det beror på. Men jag kan garantera att de inte är bortplockade. Vi vill ha mothugg eftersom vi sitter på en så stark position, och det är precis en sådan aktiv och engagerad blogg som Johans som är högeligen relevant för våra läsare som vi vill ha med.

Friborg erkänner att de har problem med den lite äldre tekniska plattformen bakom twinglysystemet på DN. En rad bloggare har hört av sig till tidningen eftersom deras inlägg inte indexeras på dn.se som de borde:

- Vi är medvetna om det och letar efter en lösning på problemet.

Hur ser DNs redaktionella policy kring twinglylänkarna ut?

- Vi modererar dem i efterhand under en stor del av dygnet. Vi plockar bort rasistiska inlägg eftersom vi inte vill driva trafik till den sortens bloggar, säger Charlotta Friborg och fortsätter:

- Vi gör också en relevansbedömning. Om man länkar till oss ska inläggen tillföra något till resonemangen kring artikeln. Vi vill visa för läsekretsen vilka diskussioner vår journalistik ger upphov till.

Johan Norbergs blogg röstades år 2005 fram till Sveriges bästa blogg av tidningen Internetworlds läsare. Den senaste månaden hade han 24.792 unika besökare enligt vad han uppger för Dagens Media.

- Twinglys affärsidé bygger på att bloggosfären driver trafik till tidningen och vice versa. Twingly har utvecklats av det lilla Linköpingsföretaget Primelabs, som för övrigt snart byter namn till Twingly AB. I Sverige var Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet först med att använda företagets twinglytjänst.

Andreas Henriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.