Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Johan af Donner misstänks för förskingring

Publicerad: 9 juni 2009, 14:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Röda Korsets kommunikationsdirektör Johan af Donner misstänks ha förskingrat pengar med hjälp av falska fakturor. Enligt uppgift till Dagensmedia.se kan flera av Röda Korsets leverantörer av kommunikationstjänster vara indragna i det misstänkta bedrägeriet.


Johan af Donner fick sparken från Röda Korset i slutet av maj. Den officiella förklaringen har uppgetts vara brister i hanteringen av inköpsrutiner.

- Jag känner att jag inte har ledningens förtroende i en rad viktiga frågor och processer. I övrigt har jag inga kommentarer, sa Johan af Donner till Dagensmedia.se.

Nu står det klart att Röda Korset misstänker att den tidigare kommunikationsdirektören lurat till sig stora summor pengar, genom falska fakturor.

- Han har inte följt våra interna regler när det gäller upphandling av externa tjänster, säger Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren till Dagensmedia.se.

Röda Korset har nu polisanmält Johan af Donner.

Enligt uppgift till Dagensmedia.se ska Johan af Donner ha låtit flera olika företag skicka fakturor till Röda Korset - utan att något arbete har utförts.

- Det är företag vars ägare eller chefer af Donner är vän med. Och det handlar om stora belopp, tiotusentals och hundratusentals kronor, säger en uppgiftslämnare till Dagensmedia.se.

Ett av de utpekade företagen är ett tryckeri som bland annat tryckt ett antal tidningar åt en hjälporganisation där Johan af Donner tidigare varit anställd. Johan af Donner har arbetat med insamlingar i 20 år.En av Röda Korset tillsatt utredning, ledd av både interna och externa revisorer, ska nu försöka nysta upp härvan.

- Jag kan inte säga mer förrän vår interna utredning är färdig. Men vi upplever det inträffade som så allvarligt att vi har satt igång den här utredningen, säger Christer Zettergren.

Vilka belopp handlar det om?

- Det är inte miljonbelopp, som TT skriver. Men oavsett om det är 10.000 eller 100.000 är det för mycket.

Vilken typ av leveratörer är det som kan ha blivit indragna i härvan?

- Som kommunikationschef upphandlar man både tryckeritjänster och mer strategiska tjänster. Det är den typen av tjänster det handlar om, men det vore dumt av mig att nämna namn innan utredningen är färdig.

Dagens Media har sökt Johan af Donner.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.