Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

JO-anmälan hotar stoppa Kustbevakarna

Publicerad: 4 Maj 2008, 04:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Reality-tv-serien Kustbevakarna har sänts tre säsonger och varit en framgång för Kanal 5. Varje avsnitt har setts av snitt 400 000 tittare. Frågan är om det kan bli en fjärde säsong.


Sex anmälningar har kommit till JO, justitieombudsmannen som har tillåtit produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn AB vara ombord på Kustbevakningens båtar. Anmälarna anklagar Kustbevakningen för kränkning av den personliga integriteten.

JO har avskrivit fyra anmälningar men valt en som vägledande.

- Vår förhoppning är att komma med ett beslut före sommaren, säger Mia Persson handläggare hos JO.

Det som är unikt med den vägledande anmälan är att Kanal 5 och produktionsbolaget stoppat ett inslag efter anmälan till JO. Anmälaren, en chef på en annan statlig myndighet, hävdar att han inte informerades om att han filmades när han stoppades för fortkörning på västkusten. Han ville inte vara med programmet eftersom alla i området skulle känna igen honom, även om hans ansikte maskades.

Mannen har alltså vunnit mot Kanal 5 som inte vågade sända inslaget med honom och frågan är om hans anmälan kommer att sätta stopp för journalister att i framtiden kunna kliva ombord på Kustbevakningens båtar.

Dan Panas, pressansvarig på Kanal 5 säger att något beslut har inte fattats om det blir en fjärde säsong för Kustbevakarna.

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.