Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

JK-kritik mot radioutredningen

Publicerad: 23 Februari 2009, 08:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Justitiekanslern, JK, köper inte radioutredningens förslag om ekonomisk kompensation för ej förlängda sändningstillstånd.


I utredningen om den kommersiella radion, som väntas bli till en proposition i höst, föreslogs en reduktion av sändningslicenserna på grund av att tillstånden inte skulle förlängas.

JK koncentrerar sig i sitt remissvar på hur innehavare av sändningstillstånd som inte får detta förlängt ska kompenseras. Betänkandet föreslår att en väsentligt sänkt avgift för sändningstillståndet, under en övergångsperiod på fyra år, ska kompensera medieföretagen till den grad att staten undviker eventuella skadeståndskrav.

Men JK ställer sig inte bakom förslaget.

"Om och i vilken utsträckning tillståndshavarna kan komma att anses fullt gottgjorda genom den avsevärda reduktion av avgiftssättningen som föreslås, låter sig inte bedömas utan närmare kännedom om bolagens investeringar m.m. och inte heller om den valda övergångsperioden om fyra år är väl avvägd eller inte (den kan naturligtvis också vara för lång vilket är oförmånligt för staten)", skriver JK i sitt remissvar.

JK skriver även att en alternativ lösning, som bör övervägas, är att staten försöker få till en frivillig uppgörelse med de berörda företagen.

I övrigt har JK inget att invända mot utredningens förslag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.