Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

JK friar Nils Funcke

Publicerad: 19 Januari 2009, 08:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Riksdag och Departements chefredaktör Nils Funcke tog in två spelannonser och JK-anmälde sig själv. Nu frias han av JK.


Det var i slutet av december en riksdagsledamot anmälde chefredaktören Nils Funcke till Riksdagsstyrelsen efter att tidningen Riksdag och Department publicerat ett flertal annonser från Ladbrokes, som kritiserade den svenska spelpolitiken.

Nils Funcke menade att annonserna var ett inlägg i debatten snarare än traditionell annonsering. För att få klarhet i det hela anmälde han sig själv till Justitiekanslern.

- De menar att jag har gjort något olagligt, att jag skulle ha brutit mot lotterilagen och främjat utländsk spelverksamhet. Med min anmälan vill jag ha fullständigt klarlagt hur rättsläget är, sa Nils Funcke till Dagensmedia.se då.

JK går nu på Nils Funckes linje, skriver Medievärlden.

"Anmälan gäller annonser som innehåller kommentarer till den svenska spelpolitiken och argumentation med anledning av att ett utredningsbetänkande har lagts fram som berör denna fråga. Syftet med annonserna synes vara att väcka debatt om den rättsliga regleringen kring anordnandet av lotterier och andra spel här i landet. Även om det är ett spelbolag som ligger bakom annonseringen kan annonserna med hänsyn till sitt innehåll inte endast bedömas utgöra reklam för detta bolag. Annonserna kan således inte sägas vara av utpräglat kommersiell natur utan får också anses ha inslag som närmast är av opinionsbildande slag."

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.