Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Jeanette Bonnier och Daniel Nyhlén blåste oss"

Publicerad: 13 Februari 2008, 10:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Jeanette Bonniers och Daniel Nyhléns bolag Skönhetsportalen anklagas för brutna löften, lögner och löner som aldrig betalas ut. För Dagens Media berättar flera före detta medarbetare om hur de har blivit lurade. "Jag var tvungen att ställa till med ett helvete för att få pengarna", säger en före detta medarbetare.


Under hösten 2007 knöts en ung kvinna till Skönhetsportalen som säljare för bolagets sajt Improveme.se. Enligt henne skulle hon arbeta som säljare under en prövotid på två månader. Hon hade fått jobbet via en bekant, men Daniel Nyhlén och Anna Petersson - den tredje personen bakom Skönhetsportalen - var hennes arbetsgivare. Hon fick visitkort, mobiltelefon och mejladress i företagets namn.

- Efter två månader när jag skulle få min första lön fanns inga pengar på kontot. Efter att jag kontaktat Daniel Nyhlén ringde Anna Pettersson upp mig och sade att jag tyvärr inte skulle kunna få några pengar eftersom de inte hade kommit igång med sajten.

Enligt kvinnan, som vill vara anonym, hänvisade Anna Pettersson till en "deal med ett stort företag" som snart skulle gå igenom.

- Först då skulle jag få mina pengar, säger hon.

Men inga pengar betaldes ut från Skönhetsportalen.

- Sedan ändrade hon sig och sade att jag inte hade sålt någonting. Då sade hon att den säljare som fixat in mig på jobbet skulle betala lönen. Han hade ett eget bolag men jobbade för Skönhetsportalen och var min coach.

- Jag blev jätteledsen. Jag var helt förstörd den dagen. Jag skulle precis flytta hemifrån och hade inga pengar, säger den unga kvinnan till Dagens Media.

Flera personer som på frilansbasis har skrivit texter för Improveme.se vittnar om att samma sak har hänt även dem. En kvinna som under flera månader skrev för Improveme.se berättar:

- Betalningen sköts upp gång på gång med olika bortförklaringar. Först när jag hotade att gå till pressen fick jag betalt. Jag var tvungen att bråka och ställa till med ett helvete för att få pengarna.

Dessutom ska ett ultimatum ha ställts:

- För att få pengarna ville de att jag skulle skriva på ett bindande tystnadsavtal där det stod att jag absolut inte fick tala med någon om det. Men det vägrade jag. Efter mycket om och men fick jag pengarna ändå.

Frilansskribenten uppger att flera personer som jobbade för sajten än idag inte fått någon betalning för sitt arbete för Improveme.se.

Agneta Nisbeth startade och sålde sajten Mittnyajag.se till Skönhetsportalen. Denna sajt blev sedan Improveme.se som drivs av bolaget Skönhetsportalen. I Skönhetsportalens styrelse sitter Daniel Nyhlén, Anna Pettersson och Jeanette Bonnier.

Agneta Nisbeth vittnar om att flera personer har hört av sig till henne om sina bekymmer med Skönhetsportalen eftersom hon tidigare drev sajten. Själv uppger hon att hon skulle vara med under uppbyggnadsfasen. Men hon valde att snabbt lämna projektet.

- Jag klarade inte av att jobba där längre och vi hade inte samma uppfattning om saker och ting. De hade heller inte råd att ha mig kvar eftersom det jag ville göra kostade pengar.

Före detta medarbetare berättar att Skönhetsportalen blödde ekonomiskt i takt med att den nya sajten blev kraftigt försenad. Samtidigt ska kostnaderna för det 300 kvadratmeter stora kontoret på Grev Magnigatan, samt nya macdatorer och mobiltelefoner till dem som jobbade för sajten, gjort att bolaget hade stora utgifter.

- Det var lite som kejsarens nya kläder. Man satte upp ett flådigt kontor som kostar skjortan. Sedan tog man in en massa folk som frilans som inte fick betalt. De hade inga likvida medel, det var bara yta, säger en person som frilansat för Improveme.se.

- Antingen hade de en tanke från början att köra en blåsning, men jag tror inte det. Jag tror att de drog på sig en jävla massa utgifter, så kom sajten aldrig igång, och sedan så blev alla andra lidande fast än det är Daniel Nyhlén och Anna Pettersson som är ansvariga, säger en man som även han varit engagerad på frilansbasis.

Han fortsätter:

- Det har varit jävligt trassligt med allting och många brutna löften. Jag har behållit telefonen och ringer på deras räkning i och med att jag har förlorat pengar. Det är ganska många som är väldigt upprörda på Daniel och Anna.

De källor som Dagens Media har pratat med berättar samstämmigt att Anna Pettersson och Daniel Nyhlén är de som i själva verket driver Improveme.se. Jeanette Bonniers roll i bolaget ska enligt uppgift ha varit som finansiär.

Jeanette Bonnier gick in i bolaget som styrelseordförande 14 augusti 2007. Sedan en dryg vecka tillbaka har Jeanette Bonnier klivit ned från ordförandeposten. Nu är hon styrelseledamot och istället är Daniel Nyhlén styrelseordförande.

- Det skulle inte komma ut att hon var med i bolaget. När jag skulle sälja fick jag absolut inte säga att Jeanette Bonnier hade något med detta att göra. Det skulle komma fram när sajten var igång och det gick bra, säger den unga kvinna som inte fick betalt för sitt arbete.

- Det förvånar mig att Jeanette Bonnier är med på detta eftersom att det är så mycket monkey-business. Hon borgar ändå för ett seriöst namn. Jag vet bara att hon är väninna med Daniel Nyhléns väninna Anna Pettersson som också i allra högsta grad är involverad i sajten, säger en kvinna som frilansat för Improveme.se

Anna Pettersson har inte gått att nås för en intervju. Hon har valt att svara på kritiken via mejl:

- Skönhetsportalen AB har betalat alla tidigare och nuvarande medarbetare enligt överenskommelse. Den beskrivning som Dagens Media framfört till oss är direkt felaktig och förtal. Om någon känner att de inte har fått ersättning för utfört arbete enligt avtal så uppmuntrar vi denna/dessa att kontakta oss. Eller lägga fram konkreta bevis för att så inte är fallet.

Dagens Media har vid upprepade tillfällen sökt Daniel Nyhlén och Jeanette Bonnier.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.