Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jan Helin kritiserar bloggdrevet mot Marklund

Publicerad: 13 februari 2009, 11:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:22

Över åtta sidor i dagens Aftonbladet talar den hårt kritiserade "Gömda"-huvudpersonen Mia Eriksson ut. "Det finns helt klart två sidor av den här histiorien", säger Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, till Dagensmedia.se.


Mia Eriksson träder för första gången fram och berättar sin version i det stora bråket kring Liza Marklunds bok "Gömda", som i Monica Antonssons bok "Mia - sanningen om Gömda" anklagas för att vara falsk.

- Jag måste försvara mig. Min historia är sann, säger Mia Eriksson till Aftonbladet, som viger hela åtta sidor åt den exklusiva storyn.

Jan Helin:

- En sida av saken har kommit fram väldigt tydligt sedan Monica Antonssons bok. Jag tycker att Mias historia, som vi publicerar idag, är tänkvärd mot bakgrund av den bild som har målats upp av henne, som en total lögnerska och bedragerska. Det finns skäl att fundera igenom om det verkligen är så.

Jan Helin lyfter fram en detalj i Mia Erikssons redogörelse som särskilt viktig.

- En uppgift som jag har funderat mycket på är om hon faktiskt hade asylskäl i USA. Är det verkligen trovärdigt att en kvinna på grund av misshandel i hemmet får asyl USA. Nu har hon dokument som styrker detta - det är på det viset. Det är tämligen sensationellt.

- Delstatsdomaren i USA slår fast att hennes asylskäl är våld i äktenskapet och att svenska myndigheter inte klarar av att skydda henne.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet. Jan Helin understryker att Aftonbladet inte tar ställning i bråket i och med publiceringen av Mia Erikssons version.

- Men det är helt klart att det finns två sidor av saken, säger han.

Aftonbladet och andra stora, etablerade medier har anklagats för att skydda Liza Marklund genom att inte rapportera tillräckligt om "Gömda"-bråket och Monica Antonssons bok.

- Jag tycker att det är tänkvärt hur drevet har farit iväg åt ett håll, och drivits av en slags upphetsning över att vi nu äntligen har medborgarjournalistik och bloggar som styr upp mediernas skumma intressen. Det är inte riktigt så. Det här är en komplex historia, säger Jan Helin, och fortsätter:

- Antonssons granskning är intressant på en rad punkter, men man kan inte svälja den som sanning rätt upp och ner utan att prata med den andra parten. Jag kan tycka att väldigt mycket av drevet i bloggvärlden gör det. Det är en skillnad att vara journalist, då måste man vidimera det man vet.

Varför har det dröjt så länge för Mia att ge sin version?

- Det vet jag faktiskt inte. Vi har sökt henne under lång tid, det utgår jag från att alla har gjort. Själv säger att hon behövde mogna i beslutet att gå fram och berätta.

Det här är en exklusiv intervju - har ni betalat Mia Eriksson?

- Nej, vi har inte betalat någonting.

Aftonbladet.se kommer i morgon att publicera dokumenten som tidningen har fått från Mia Eriksson.

- Jag sitter nu och går igenom dokumenten. Vi kommer att göra dem tillgängliga i så stor utsträckning vi kan av juridiska och etiska skäl. Läsarna får själva ta del av grunddokumenten och bilda sig en egen uppfattning.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.