Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Jag ville bli filmarbetare”

Publicerad: 23 Mars 2011, 14:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:16

För dagensmedia.se berättar Anna Serner om filmdrömmarna – och vad hon vill se i sin efterträdare på TU.


Ämnen i artikeln:

Anna SernerTidningsutgivarnaTU

Under onsdagseftermiddagen presenterade Svenska Filminstitutet sin nya vd Anna Serner. Efter presskonferensen ringer en glad och något hes Anna Serner upp dagensmedia.se.

Hur kommer det sig att du fick jobbet?

– Det blev klart för en vecka sedan. Jag blev uppringd helt enkelt, varför de ville ha mig får du fråga dem om.

Vad lockar med Filminstitutet?

– Jag började mitt yrkesliv med förhoppningar att bli filmarbetare, efter att ha pluggat film, men insåg snart vilken hård konkurrens det är och hur svårt det är att få göra det man faktiskt vill.

– Det är fantastiskt att nu få komma tillbaka till – och få vara med att påverka – ett område som alla älskar. Alla tycker om film.

Vad är du mest nöjd med under din tid på TU?

– Det är att vi totalt har förändrat organisationen från att ha varit en stor organisation med mycket pengar, till en mindre men mycket snabbare och mer marknadsanpassad organisation. Alla som jobbar med TU har upplevt stora förändringar och vi har kommit ut väl på andra sidan.

Vem vill du se som din efterträdare?

– Jag hoppas att de väljer någon som är intresserad av dagspressens uppgift och möjligheter. Det finns många som säger att dagspressen kommer att vara död om tio år – jag hoppas att de hittar någon som kan jobba för att dagspressen i allra högsta grad är levande om tio år.

Anna Serner slutar på TU den 1 september. En månad senare börjar hon sitt nya jobb på Svenska Filminstitutet.

– Jag får tid för en månads total utradering innan det är dags att börja på ny kula.

Fakta Anna Serner:

• Anna Serner är född 1964, jur kand och kommer närmast från tjänsten som vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU).

• Dessförinnan var hon under ett par år verksam som konsult inom marknadskommunikation i egen firma och innan dess vd för Reklamförbundet 1998-2006.

• Anna Serner är utbildad vid Stockholms Filmskolas tvååriga praktiska filmutbildning och har läst filmvetenskap. De senaste 20 åren har hon också föreläst inom juridik, reklam, kreativitet och ledarskap.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.