Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Jag och Christina Saliba klickade direkt"

Publicerad: 21 Januari 2009, 07:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

Aftonbladets förre chefredaktör, Anders Gerdin, hade ett flertal olika jobberbjudanden men valde pr-byrån Weber Shandwick. "Jag och Christina är samma andas barn", säger han till Dagensmedia.se.


Anders Gerdin ska hos Weber Shandwick jobba med rådgivning och medierelationer inom näringslivet, på vd- och ledningsnivå.

- Jobbet på Weber Shandwick känns som en kul och spännande utmaning. Det är något nytt samtidigt som det knyter an till det jag gjort innan. Som chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet har jag ganska stor erfarenhet av hur media fungerar och varför dreven går. Jag har varit den som pressat makthavarna och den som själv granskats, säger Anders Gerdin.

Nu ska du inte granska och pressa längre utan lära makthavarna komma undan. Hur känns det att byta sida?

- Byta sida… Jag tycker det där känns som en väldigt konservativ formulering. Det antyder att det skulle vara fult att jobba med myndigheter och näringsliv genom att förklara hur media fungerar. Jag vet att jag kommer att få höra mer av den kritiken men det gynnar båda parterna att ha ett mer professionellt förhållningssätt.

Anders Gerdin talar vidare om journalistrollen:

- Vi journalister har en bild av oss själva att vi sysslar med något så unik att ingen annan ska ha insyn i det. Det är lite sekteristiskt. Journalistyrket är jätteviktigt, det tycker jag också, och jag har slagits för tryckfriheten och yttrandefriheten i TU:s tryckfrihetsgrupp. Men jag tror att rollerna går att förena.

Kan du ge några gratistips till läsarna vad man gör om Janne Josefsson knackar på dörren?

- De mest basala, tala aldrig med en journalist oförberedd. Makthavare har en tendens att ställa sig i stram givakt, bli rädda och nervösa när media ringer. Då är det lätt att börja svara på frågor man inte riktigt tänkt igenom. Be att få återkomma, tänk igenom vad du vill säga och ring sedan upp. Den andra regeln, som kan bli förödande om man inte följer den, är att alltid tala sanning. Lögner blir i 99 fall av 100 alltid avslöjade.

Varför blev det Weber Shandwick?

- Jag har träffat dem och haft ett antal samtal med Christina Saliba och vi klickade direkt och kände att vi är samma andas barn, kreativa med högt tempo och högt i tak.

Har du fått några uppdrag att ta tag i?

- Jag och Christina har pratat men kontraktet skrevs under i måndags så ingenting är klart ännu.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.