Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Jag har varit less på politik”

Publicerad: 6 November 2010, 05:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, parat med minoritetsregeringen, har fått K-G Bergström att åter brinna för politisk journalistik.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTK-G BergströmThomas MattssonAftonbladet

När dagensmedia.se når K-G Bergström arbetar han med sin första krönika ämnad att publiceras i kvällstidningen Expressen.

Han tar dock gärna en paus för att låta sig intervjuas – efter att ha upplyst om det faktum att K-G ska skrivas just med bindestreck.

– Det är min uppgift i livet, att korrigera journalister som stavar fel. Alla journalister vet att man ska ha respekt för hur folk stavar sina namn. Men det verkar inte vara så noga med bindestreck. Nåväl, vad har du för frågor? Shoot! säger K-G Bergström.

Efter att den detaljen är avklarad levererar K-G Bergström sina svar snabbt, ordrikt och med lugn stämma.

Han berättar att den nya inrikespolitiska verkligheten – med en minoritetsregering och ett nytt parti i riksdagen – får honom att åter vilja ge sig in i den politiska journalistiken.

– Det är ett otroligt spännande politiskt läge. Så spännande har det inte varit sedan åren 1991-1994. Efter att ha varit trött och less på politik har jag återupptäckt ett väldigt nytt engagemang för politisk journalistik.

Vad lockar med just Expressen?

– Jag har aldrig jobbat på kvällstidning förut. Det känns väldigt bra att en tidning som under perioder har varit sensationslysten nu under sin nuvarande ledning satsar på en ambitiös politisk bevakning.

K-G Bergström, nyligen 65 år fyllda, gör ingen hemlighet av att han blev något smickrad när Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ringde upp för att värva honom.

– Det är väldigt tilltalande att få ett anbud och bli värvad i min ålder.

Expressen har kritiserats för att driva kampanj mot Mona Sahlin, vad anser du om det?

– Jag tycker att det var väldigt överdrivet. Det handlar mest om besvikna socialdemokrater. När en partiledare har så usla opinionssiffror måste man räkna med en så hård bevakning.

– Aftonbladet körde kampanjjournalistik nästan hela sista veckan genom sjukförsäkringen. De körde lika hårt men slapp kritik. Jag tycker att båda tidningarnas bevakning var rimlig.

K-G Bergströms kontrakt med Expressen förbjuder honom från att jobba åt andra storstadstidningar. Däremot stänger han inte dörren för SVT – eller andra uppdragsgivare.

I somras registrerades aktiebolaget K-G Bergström Produktion . Bolaget ska enligt verksamhetsbeskrivningen syssla med ”konsultverksamhet, t ex debattledning, föredrag, politiska analyser, TV-produktion, teatermedverkan och därmed förenlig verksamhet”.

– Mitt jobb för Expressen handlar om att skriva minst en krönika i veckan. Vill SVT eller någon annan att jag ska hoppa in så kommer jag gärna.

K-G Bergströms intervjuprogram ”Rakt på” sändes för sista gången i mars 2009. Detta efter att veteranen Bergström meddelat att han ville trappa ned sitt engagemang för SVT. Enligt Dagens Nyheter behövde han komma bort från pressen som ett intervjuprogram i bästa sändningstid innebär.

Programmet lever dock till viss mån kvar på Norrbottensteatern. K-G Bergström intervjuar där ”kändisar från Norrbotten eller med Norrbottnisk anknytning” live inför publik.

En ny omgång är planerad till våren 2011.

Bland andra Göran Persson, Maud Olofsson och Sven Wollter har hittills varit gäster.

– Alla har faktiskt en koppling till Norrbotten. Göran Persson är ordförande i Svea Skog, Maud Olofsson har varit ombudsman för centern i Norrbotten och Sven Wollters fru (journalisten Lisa Wede, reds. anm.) är från Norrbotten.

Är det någon person som du drömmer om att intervjua, men inte fått?

– En av de kanske sista saker jag gjorde för SVT var att intervjua Roger Federer på Stockholm Open. Han är otroligt intressant i sig, då han är världens genom tiderna bästa tennispelare, men har var också ett fenomenalt intervjuobjekt.

– Han svarade kvickt, roligt och mycket begåvat vilket inte är självklart för idrottsmän. Federer är lika säker i intervjusituationen som han är på tennisbanan.

Namn: Karl-Gösta Bergström

Ålder: 65 år

Bor: Bromma samt hus utanför Kalix.

Aktuell med: Värvades nyligen till Expressen, där han ska agera inrikespolitisk kommentator.

Karriär: Började på SVT:s Rapport 1978, korrespondent i USA mellan 1982-1985, klev därefter in i sin roll som en av Sveriges mest välkända politiska reportrar. Det egna programmet Rakt på med K-G Bergström började sändas hösten 2007.

Medievanor: Prenumererar på DN och SvD, läser också gärna kvällstidningarna på nätet och som papperstidning. Använder inte sociala medier som Facebook och Twitter.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.