Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag har svurit en hel del inombords”

Publicerad: 25 september 2010, 05:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

Janne Andersson, tittarombudsman på TV4, går i pension. Han har varit med sedan kanalen startade för 20 år sedan och berättar för Dagensmedia.se vad som hänt på vägen – bland annat då en arg tittare ringde upp Jan Scherman för att kräva hans avgång.


Ämnen i artikeln:

TV4

Janne Andersson är kanske mest känd som tittarombudsman på TV4 men har en lång journalistisk karriär bakom sig, bland annat på Aftonbladet, Ekot och ABC. ABC var han dessutom ansvarig för att dra igång. En liknande uppgift fick han då TV4 skulle startas.

– Jag var redaktionschef när vi satte igång hela nyhetsverksamheten. Det var en fantastisk upplevelse. Vi startade mer eller mindre med ett blank papper och fick utforma verksamheten helt på egen hand, säger Janne Andersson när Dagens Media får tag i honom efter hans första golfrunda som pensionär.

För åtta år sedan blev Janne Andersson tittarombudsman på TV4 och han erinrar sig flera underliga samtal och bisarra klagomål men ett, säger han, tog priset – när en kvinna bestämt hävdade at TV4 var bättre då det inte fanns någon reklam i kanalen.

– Jag försökte förklara henne att TV4 alltid varit reklamfinansierad men på det örat ville hon inte lyssna. Jag försökte, men till slut slängde jag på luren i örat på henne, första och enda gången jag har gjort det.

Oj, vad hände sedan?

– Hon blev rätt upprörd, kan man säga, och ringde upp Jan Scherman och skällde och krävde att jag skulle få sparken.

Han fortsätter:

– Men det där är lite av kuriosa. Ibland har man tagit åt sig, när folk säger att man är en idiot, att man bara tar kanalens parti. Det har jag inte ventilerat till dem som klagat men man har svurit en hel del inombords.

Janne Andersson fick knappast någon lugn avslutning på TV4. Valrörelsen, och inte minst TV4:s beslut att tillåta Sverigedemokraterna att visa sin film på kanalen, fick telefonen att gå varm på hans kontor.

– Vi har demokrati i det här landet och alla ska få sprida sitt budskap så länge det befinner sig inom lagens ramar. Det var rätt beslut av TV4, men däremot kan man kanske ha synpunkter på beslutet att tillåta politisk reklam överhuvudtaget.

Vad är ditt bästa minne från de 20 åren som har gått?

– Fyran har varit en fantastisk arbetsplats. Det jag tar med mig är minnet av den fantastiska pionjäranda som skapade kanalen och som fortfarande finns kvar.

Några tips till en eventuell efterträdare?

– Ja först hoppas jag att TV4 tar beslutet att ersätta mig, det behövs en tittarombudsman på en kommersiell kanal på TV4. Det är jag inte säker på att de vill. Men det allra viktigaste rådet är att försöka var så fristående som möjligt, både i förhållande till tittarna och kanalen. Det har funnits synpunkter från kanalen på vad jag har sagt eller skrivit – men alltid i efterhand.

Janne Andersson

Aktuell som: Går i pension efter åtta år som Tittarombudsman på TV4.

Ålder: 67 år.

Familj: Frun Karin Alfredsson, barnen Jon, Jenny och Jakob, plus barnbarnet Axel.

Bor: Ekerö.

Dold talang: Jag har legat på Svensktoppen en vecka. Det var 1967 med låten ”Hoppas du förstår”, vilket var en protestsång mot atombomben.

Favoritmedier: TV4s Nyhetsmorgon, TV4 Nyheterna, Studio Ett, mycket fotboll, serier och långfilmer. Den bästa serien som har gjorts är för övrigt Vita Huset.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev