Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Jag har inte varit operativ i Morgankane på tre år"

Publicerad: 30 Januari 2009, 05:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

Morgankanes styrelseordförande Hans-Henrik Engström säger att han inte varit operativ i Morgankane sedan ledningen styrde om verksamheten mot adaptionsreklam och kostnaderna började rusa. Det hela slutade med att bolaget splittrades i två läger, som nu startat egna verksamheter.


Turerna kring Morgankane fortsätter. Enligt uppgifter till Dagensmedia.se ska Morgankanes olika ägare och personer i ledningsgruppen ha haft olika uppfattningar om vilken verksamhet som skulle bedrivas i företaget.

Resultatet blev en splittring, där vd:n Anders Hägglund och huvudägaren Hans-Henrik Engström valde att gå vidare till bolaget Cinepost Studios. En annan grupp tog över och driver nu verksamhet i bolaget Twenty Post.

Där finns bland andra Håkan Stigh, som var Morgankanes vd före Anders Hägglund. Håkan Stigh äger nu Twenty Post tillsammans med ett antal före detta Morgankane-medarbetare, inklusive Stefan Nordell, som var vice vd på Morgankane.

Hans-Henrik Engström, som nu väljer att ge sin version av det som hänt, bekräftar bilden om att olika personer drog åt olika håll. Han berättar också, vilket bekräftas av flera andra källor, att Anders Hägglund tog över vd-posten när bolaget redan hade börjat den nedåtgående trenden och att han inte kan lastas för konskursen.

- Jag slutade som vd för fyra år sen och har inte varit operativ de senaste tre åren då verksamheten vreds mot adaptionsreklam, som inte är min grej. Innan drev jag bolaget i 17 år med fokus på TV och dubbing. På sluttampen i höstas när det började se illa ut gick jag in och försökte få in investerare men det gick tyvärr inte. Jag har dock hela tiden suttit med i styrelsen.

Varför gick Morgankane i konkurs?

- Min syn på konkursen är att det är otroligt tråkigt och beklagligt. Huvudorsaken är att lågkonjukturen slog mycket hårdare och snabbare än beräknat. Detta i kombination med en tung kostnadskostym som byggts upp redan innan Anders Hägglund kom in som vd.

Du var inte med och jobbade med den ny beryktade festen?

- Nej, det gjorde jag inte mer än att jag var där som gäst.

Det har också figuerat uppgifter om amerikaner som jobbade svart?

- Amerikanerna har vi talat om i styrelsen och det ska vara ett korrekt upplägg.

Vem är ansvarig för de misstag som begåtts?

- Alla är ansvariga som varit med och styrt. Styrelsen, vd och ledningsgrupp.

Vad har hänt med Morgankanes tillgångar?

- Vad jag förstår finns inga värden i bolaget. Det fanns lite avskrivna inventarier, men priset på teknik sjunker snabbt i dag.

Vilken verksamhet bedriver ni i Cinepost?

- Jag sysslar med långfilm, tv och dubbning och det är det som Anders brinner för också. Nu kör vi den verksamheten i Cinepost och har det jättetufft, men vi kämpar på. Vi är sex anställda men behöver bli fler.

Håkan Stigh säger till Dagensmedia.se att han inte håller med om Hans-Henrik Engtröms beskrivning om att kostnaderna rusade under hans tid som vd.

- Bolaget hade kontroll på sin ekonomi fram tills någon månad före konkursen, så finanskrisen slog in, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.