onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Jag har aldrig ifrågasatts som kulturchef"

Publicerad: 22 september 2008, 13:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Per Svensson fick ett erbjudande han inte kunde motstå. Nu lämnar han Expressen för Sydsvenskan i hemstaden Malmö och ser fram emot att slippa Arlanda på mörka vintermorgnar.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


- Att slippa pendlingen är en poäng med att byta jobb. Jag vill inte dö på Arlanda. Det ska bli väldigt skönt att slippa ännu en kall mörk vinter med pendling, säger Per Svensson till Dagens Media.

Per Svensson blir skribent och kritiker på Sydsvenskans kulturredaktion.

- Jag kommer att skriva på heltid vilket jag ser fram emot. Även om kulturchefen har det lindrigaste chefsjobbet på en redaktion, så innebär det ändå chefande vilket är någon som man inte kan bita sig fast vid hela livet.

Per Svensson uppvaktades av Sydsvenskan, som håller på med omstrukturering och nyrekryteringar under den nya chefredaktören Daniel Sandström. Nyligen tillsattes Rakel Chukri som ny kulturchef.

- Om jag inte hade fått erbjudandet nu hade jag troligen stannat på Expressen i ett par år till. Men det här är en möjlighet som finns just nu och som kanske inte kommer tillbaka.

Vad tycker du om Sydsvenskan?

- Den är intressant eftersom det både är en morgontidning med rikstäckande ambition och innehåll, samtidigt som den är väldigt lokal. Det är en av få tidningar i Sverige med den spännvidden, från byar på skånska landsbygden till Mellanöstern.

- Kulturredaktionen är otroligt bra. Många av dem som Expressen anlitat som frilansar skriver även som Sydsvenskan så jag känner mig hemma på redaktionen.

Hur känns det att lämna Expressen?

- Det är melankoliskt. Expressen är min tidning. Jag har jobbat där sedan 70-talet, även om jag har sagt upp mig några gånger under den tiden. Nu har jag varit där sedan 1988.

Per Svensson är en i raden av mediechefer som lämnar sin chefspost för att återgå till skrivandet. Niklas Ekdal lämnade nyligen DNs ledarredaktion och innan dess förlorade Expressen chefen för ledarredaktionen, PM Nilsson, och debattredaktören Leo Lagercrantz, som slutade för att debattsajten Newsmill.

- Jag kan förstå att debattörer och ledarskribenter som blir chefer kan längta tillbaka till skrivandet, eftersom det var där de startade och chefandet tar mycket tid. Men jag har haft det väldigt bra som kulturchef och har inget att klaga på förutom pendlandet.

Nyligen lämnade Svenska Dagbladets kulturchef Carl Otto Werkelid sitt jobb i protest mot förändringarna av kulturbevakningen. Även Aftonbladet genomför förändringar på kulturredaktionen. Men på Expressens kulturredaktion råder lugn, säger Per Svensson.

- Expressens kulturredaktion är ganska oturbulent. Vi har slagit vakt om att vara en ledande kulturredaktion med en klassisk kultursida, och det har vi lyckats med. Jag har aldrig blivit ifrågasatt som chef.

Han tror det är lättare att vara kulturchef på en kvällstidning än på en dagstidning.

- Kultur- och ledarsidorna har starkare ställning på kvällstidningarna eftersom de ger tyngd åt tidningen. Det vore otänkbart att ändra på det.

Per Svensson slutar på Expressen den 1 november. Han efterträds av Björn Wiman, som nu är redaktör på kultursidorna.

- Det kommer att bli jättebra. Jag har länge sett Björn som den som bör ta över efter mig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev