Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Jag är nog ganska jobbig"

Publicerad: 4 september 2010, 05:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Som debattredaktör på SVT.se slipper Newsmillgrundaren och nyhetsknarkaren Karin Eder Ekman ta hänsyn till kommersiella intressen. Själv diskuterar hon helst jämställdhet och mediefrågor.


Ämnen i artikeln:

BonnierSVTNewsmill

Första veckan på nya jobbet av avklarad för Newsmill-grundaren Karin Eder Ekman, ny redaktör för SVT:s debattsajt Svtdebatt.se.

Karin Eder Ekman ser sig inte främst som en opinionsbildare.

– SVT Debatt är inte ett forum där jag driver mina ”egna” frågor, min roll är att se till att vi har en bra debatt kring de mest aktuella ämnena i nyhetsflödet. Men det finns inga objektiva redaktörskap, som redaktör lämnar du alltid ett avtryck.

Hur är du som redaktör?

– Jag är nog ganska jobbig, med hårda krav på att det finns en relevant vinkel och att innehållet tillför debatten något nytt. Utan en tydlig och intressant vinkel har man ingen debatt. Ett skickligt redaktörskap handlar om att ha egna idéer, men samtidigt vara lyhörd.

Vad är svårast?

– Det är inte att hitta intressanta vinklar och sidor i en fråga, eller ha en idé om vem som bör föra fram dem. Med det är hårt jobb att få ut folk på banan och sedan få spinn på materialet.

Karin Eder Ekman var chefredaktör för feministiska tidskriften Bang mellan 2002 och 2008, och brinner privat fortfarande mest för jämställdhetsfrågor.

Är du själv en debattör?

– Jag debatterar gärna, men bara i frågor som jag kan och brinner för. Jag är inte en person som debatterar för debatterandet skull. På Bang var det en naturlig del i mitt uppdrag att synas och höras i jämställdhetsdebatten. Jag är fortfarande gärna ute och pratar jämställdhet och mediefrågor eftersom det är ämnen som jag kan.

Vad kommer att hända med SVT:s debattsajt under din ledning?

– Det är en del förändringar på gång. Vi ska till exempel jobba mer aktivt med rörliga bilder, och bli sociala i ännu högre grad i än tidigare. Vi befinner oss i ett slags uppbyggnadsfas.

– Jag kommer också i ännu högre grad än tidigare driva sajten som en självständig debattsajt. Det är inte ett webbsyskon till programmet. När vi finner det angeläget tar vi gärna upp det som händer i programmet, men bara när det passar oss.

Redaktionen väljer själv vad som ska tas upp, utan begränsningar eller påtryckningar från SVT-ledningen.

– Den viktigaste källan till debattämnen är samtal, att hålla kontakten med rätt människor och lyssna in vad som är på gång. Att hålla koll på de traditionella mediekanalerna är en grundförutsättning, men det är intressant att se vilken stor betydelse Facebook och Twitter har fått de senaste två åren. Det är inte den viktigaste vägen, men väldigt bra kanaler för den typen av samtal som föder ämnen och lyfter idéer.

För två år sedan startade Karin Eder Ekman Bonnierägda debattsajten Newsmill tillsammans med PM Nilsson och Leo Lagercrantz. Hon lämnade Newsmill för att gå till SVT, och är märkbart stolt över vad hon lämnar efter sig.

– Newsmill har varit helt avgörande för hur opinionslandskapet i Sverige har förändrats på kort tid. Vi lyckades både snabba på och demokratisera debatten. Newsmill blev en demokratisk opinionskanal på ett sätt som inte fanns tidigare och det är uppenbart att många nu sneglar på Newsmill, fler har förstått att debatten inte går att fånga på en papperssida som kommer ut en gång per dygn, säger Karin Eder Ekman.

Det senaste exemplet är Dagens Arena som presenterade sitt nya debattforum i veckan, för dem som väljer bort Newsmill och inte får plats i DN Debatt, enligt upphovsmakarna själva.

Vad är skillnaden mellan att vara redaktör på Newsmill och på SVT Debatt?

– Vi är en självständig sajt, men har fördelen att finnas i sammanhang med enorma resurser och outnyttjad potential. När nu fler och fler vill samla debatten är svtdebatt.se privilegierade, eftersom vi inte drivs av samma vinstkrav som exempelvis Newsmill. Vi behöver inte söka några kommersiella samarbeten som kan äventyra den fria debatten.

Namn: Karin Eder Ekman

Aktuell som: Nytillträdd redaktör på SVT:s opinionssajt Svtdebatt.se

Ålder: 35 år

Familj: Två döttrar

Bor: Söder på Stockholm och Göteborg

Favoritmedier: "Har sedan barnsben en närmast osund relation till glanspressen. Jag knarkar Vogue. Och så är Facebook oerhört viktigt, både som socialt redskap och som arbetsverktyg."

Medievanor: "Jag är nyhetsnarkoman och medievanorna är omfattande som sig bör. Jag är ständigt uppkopplade mot TT och de stora nyhetssajterna, även i mobilen."

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BonnierSVTNewsmill

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev